RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Китайські інвестори "Мотор Січ" попросили нардепів створити ТСК і захистити їх від держрейдерства

Китайські інвестори АТ "Мотор Січ" звернулися до депутатів Верховної Ради з листом, в якому міститься прохання створити тимчасову слідчу комісію і припинити держрейдерство - протизаконне блокування їм доступу до підприємства.

Про це повідомляють "Українські новини".

До документа додається повідомлення про початок суперечки, спрямоване до Мін'юсту та іншим органам влади України, висновок європейського юридичного бюро про невідповідність справ по "Мотор Січ" правовим нормам ЄС, результати оцінки українських економістів по АТ.

Текст листа інвесторів до ВРУ оприлюднив Олександр Дубинський, заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Документ був направлений нардепам, Комітету з питань правоохоронної діяльності та Тимчасовій спецкомісії Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів. Інвестори повідомляють, що змушені звернутися саме до Ради тому що виконавча і судова гілки влади "себе дискредитували". І просять нардепів втрутитися і припинити тиск, допомогти Україні уникнути збитків в $3,5 млрд, які вони як інвестори мають намір стягнути в рамках спору в міжнародному арбітражі.

Автори листа, серед яких китайський підприємець Ван Цзин звертають увагу на наступне: 1) акції АТ не належать державі з 2000; 2) з 2015 АТ "Мотор Січ" виключено зі списку стратегічних підприємств; 3) травнем 2017 віце-прем'єр Степан Кубів запевнив інвесторів у підтримці.

Інвестори з подивом зустріли звістку про відкриття з ініціативи СБУ виробництва після зустрічі з Кубівим. Вони підкреслюють, що приймали рішення про інвестиції в "Мотор Січ", знаючи, що на момент покупки акцій не було обмежень на операції з акціонерами підприємства. Також приведено заяву В.Гройсмана: "Це на 100% приватна компанія і мені додати до цього нічого. Все питання вирішує менеджмент самої компанії і власники".

Інвестори вважають, що метою СБУ було отримання вигоди. "В кінці 2017 певні особи від імені керівництва України повідомили нашим представникам, що ми зможемо вступити в права акціонерів АТ "Мотор Січ" якщо забезпечимо безкоштовну передачу Україні в особі концерну "Укроборонпром" 25% акцій АТ "Мотор Січ" і 100 млн дол. Арешти і заборони були накладені судом щоб змусити нас погодитися", - розповіли інвестори "Мотор Січ".

Протягом трьох років акціонери "Мотор Січ", які інвестували в нього $1 млрд дол, не можуть отримати доступ до управління підприємством: "Ми просимо ініціювати створення слідчої комісії у ВР і захистити десятки тисяч працівників "Мотор Січі" від звільнення, зберегти державі $ 3,5 млрд, які в іншому випадку Україна буде зобов'язана виплатити", - резюмують китайські інвестори.

Подробиці схеми Дубинський описав в відео: "У 2017 році директор" Мотор Січ "Богуслаєв нібито продає завод китайцям, отримує майже $750 млн. Отримавши передоплату, він віддавати його не хоче - хоче китайців кинути і продовжувати поставки вертолітних двигунів в РФ. Щоб не віддавати завод, Богуслаєв йде в СБУ і домовляється, щоб СБУ заблокувала угоду". Заступник голови Комітету ВРУ вважає, що ситуація навколо "Мотор Січі" - "мотивація для президента і Кабміну, щоб "інвестняні" запрацювали".