RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

АМКУ призупинив тендери із закупівлі обладнання в школи через можливу змову чиновників і бізнесу - ЗМІ

Антимонопольний комітет України припинив понад 30 тендерів із закупівлі обладнання для шкіл через можливу корупційну змову ряду чиновників середньої ланки від Міністерства освіти і департаментів освіти ОДА з представниками кількох компаній на ринку шкільного обладнання і програмного забезпечення.

Про це йдеться в розслідуванні "Цензор.нет", пише ZN.UA.

В АМКУ отримали скарги на компанії "Бі-Про", "Діксі-Центр", "Еліз Лабс", замовників в ряді регіональних департаментів освіти при проведенні тендерів в "Прозорро" на суму понад 500 млн грн.

Як говориться в матеріалі, в Чернігівській області "у скандал, можливо, залучений перший заступник голови Чернігівської ОДА Віталій Загайний, в Полтавській торги оголошені повторно, але з тими ж порушеннями, в Херсонській до аукціону допущені компанії, пов'язані однією групою компаній "Електровимірювач", в Рівненській, Волинській, Закарпатській, Запорізькій, Дніпропетровській області торги, схоже, також оголошені під ці три компанії".

Йдеться про тендери на закупівлю обладнання для класів природничого спрямування та STEM-лабораторій на понад 800 млн грн освітньої субвенції, яку виділив Кабмін в листопаді 2019, перерозподіливши кошти з інших програм.

На думку автора, "було створено схему за участю глави директорату шкільної освіти Андрія Осмоловського, якого навесні чиновники департаментів освіти ряду ОДА попросили роз'яснити положення наказу про типовий перелік. У своєму роз'ясненні він вказав, що вимоги можуть не збігатися з типовим переліком, затвердженим в міністерстві, а технічні характеристики можуть "обґрунтовано завищуватися".

У торгах були заявлені технічні вимоги, "завищені безпідставно, але тепер вони підходили під асортимент зазначених компаній", йдеться в розслідуванні.

Як зазначено в матеріалі, це сталося "через особисті домовленості бенефіціарів компаній "Бі-Про", "Діксі-Центр", "Еліз Лабс" між собою і з низкою чиновників. На тих же, хто не погоджувався діяти згідно зі сценарієм бізнесменів, чинився тиск і слідували загрози". Раніше зазначені компанії "уже були фігурантами кримінальних розслідувань, пов'язаних з несплатою податків. На сьогоднішній день вони взяли участь в тендерах на загальну суму понад 500 млн грн, і частину з них виграли", пишуть журналісти.

"Зараз на розгляді АМКУ більше 30 скарг по торгах субвенцій, припинено практично більшу частину торгів, але "Бі-Про", "Діксі-Центр", "Еліз Лабс" вдається відкрутитися саме завдяки листам Осмоловського і підробленим документам, якими ті покривають багато порушень тендерної процедури", - йдеться в розслідуванні.