RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

ЗМІ розповіли про спробу Уруського продати Туреччині "вкрадені у китайців акції "Мотор Січ"

Україно-турецьке співробітництво в "оборонці" обростає подробицями, які ставлять під сумнів його перспективи.

Про це повідомляє видання "Українські новини".

Як пише Times Of Middle East, український віце-прем'єр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський пропонував представникам турецької сторони купити 50% акцій компанії "Мотор Січ".

Скрін-копія публікації, де наводяться дані про спробу Уруського продати "вкрадені у інвесторів з КНР акції "Мотор Січ"

Контрольний пакет акцій єдиного українського виробника авіадвигунів "Мотор Січ" належить групі китайських інвесторів. Це означає, що віце-прем'єр "або навмисне вводить в оману турецьку сторону, або Україна шукає спосіб завершити схему протизаконної експропріації українського активу групи китайських інвесторів, в який вони вклали близько мільярда доларів", пише видання.

Українська сторона обіцяла Анкарі передачу технологій в оборонній сфері та в сфері авіаційного двигунобудування, при цьому, коли інвестори з КНР в 2016 придбали контрольний пакет акцій "Мотор Січ" у її екс-власника В'ячеслава Богуслаєва, СБУ ініціювала їх арешт, а однією з причин назвали "ризики трансферу технологій".

"Уруський повторює шлях Степана Кубіва. У 2017 Кубів публічно робив заяви на церемонії відкриття представництва "Мотор Січ" в Китаї про підтримку та розвиток спільних проектів. А після покупки інвесторами з КНР акції були заарештовані СБУ. Ситуація Уруського через три роки після ганьби Кубіва ще гірше: віце-прем'єр навмисне обманює турецьку сторону. Адже контрольний пакет "Мотор Січ" належить інвесторам з КНР. Якщо ж Україна завершить цей державний рейд по захопленню "Мотор Січ", країна осоромиться двічі - державний діяч пропонує туркам купити спірне крадене підприємство. А самому Уруському загрожує кримінальне переслідування, адже його дії - зловживання і протизаконне розпорядження чужим майном", - прокоментував політолог Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій.

4 вересня інвестори ПАТ "Мотор Січ" направили Мін'юсту Notice of Investment Dispute - документ про намір звернутися в міжнародний арбітраж для стягнення з України $3,5 млрд, якщо ситуація не буде врегульована. Інвестори розцінюють дії України як експропріацію інвестицій.

"Запросити до співпраці, забрати гроші і заблокувати інвестиційний актив - це такий новий спосіб української влади залучати інвестиції!", - іронізує Вадим Карасьов.

Раніше експерти заявили, що вважають "дивним" поява на переговорах в Анкарі В'ячеслава Богуслаєва. Після продажу акцій ВАТ "Мотор Січ" він не має відношення до компанії, а представники України не звертають уваги, що до україно-турецьким контрактами в оборонній сфері він буде причетний.

"Війська Туреччини беруть участь в ряді конфліктів, а домовленості, гарантії і контракти в оборонці і в сфері авіаційного двигунобудування між Києвом і Анкарою можуть опинитися просто пустими, (угоди) повинні узгодити легітимні органи управління "Мотор Січ", яких сьогодні просто немає. Таким чином, Київ навмисно або через незнання підписує з турками фейковий контракти, які свідомо не будуть виконані", - пише ЗМІ.