RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

"Розваги", монополія і схеми: стало відомо, як дотаційний МХП Косюка "виживає" в кризу

Власник МХП Юрій Косюк під час кризи і епідемії показав запас міцності, його компанії освоюють нові ринки і знаходять можливість витрачати гроші на розваги співробітників. При цьому "міцність" МХП може будуватися на незаконних схемах.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Журналісти нагадали, що Косюк і раніше отримував дотації, після чого у нього виявляли яхту та гелікоптер, а також виплати великих дивідендів акціонерам.

Судячи з рішення Печерського райсуду Києва від 21.11.2019 прокуратурою здійснюється нагляд в розслідуванні виробництва №12018100060003659 за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК щодо можливих фактів легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом ЗАТ "Миронівський хлібопродукт": "протягом 1 півріччя 2019 ЗАТ Миронівський хлібопродукт, з метою продажу податкового кредиту і можливого переведення коштів в готівку, здійснило операції пов'язані з реалізацією м'ясної продукції і субпродуктів курятини 37 суб'єктам господарювання з ознаками фіктивності на суму 733 млн грн". Згідно з рішенням суду , розслідування може затягтися до червня 2021.

В Антимонопольному комітеті також згадували компанії Косюка в контексті зловживання монопольним становищем.

"В 2019 ми завершили дослідження ринку… було відкрито дві справи за ознаками зловживання МХП на ринку первинної реалізації м'яса курячого. Перша справа стосувалася обмежувальної торгової політики Миронівський хлібопродукт щодо дистриб'юторів, партнерів. Друга - встановлення непомірно високих цін на курятину, що могло призвести до наслідування іншими учасниками ринку поведінки домінуючого суб'єкта і загального необґрунтованого зростання цін на м'ясо. Справи об'єднані і активно розслідуються. Будемо готувати подання про попередні висновки і виносити рішення", - зазначала глава відомства.

Як пишуть автори матеріалу, хоча увага у держорганів до діяльності компаній Косюка і є, "вона якась млява". При цьому понад рік тому президент заявляв, що підприємства олігарха явно не вимагають державних дотацій, але отримали їх знову.

У 2017 з держбюджету було виділено 1,91 млрд грн на дотації аграрним підприємствам. Птахівникам пішла половина суми. Серед птахівників найбільша частка дісталася Миронівському хлібопродукту - 809 млн грн, які були розподілені серед ПрАТ Миронівська птахофабрика, СТОВ Старинська птахофабрика, ПрАТ Оріль-Лідер і ДП Перемога нова, що входять до агрохолдингу.

"У 2018 майже 40% обсягу держпідтримки АПК отримали чотири пов'язані між собою підприємства всупереч нормам закону", - зазначали тоді ЗМІ.

"Влада знає про недостачу бюджетних коштів, знає, що на закордонну допомогу розраховувати нема чого, і знає, що під носом діють люди, які можуть бути замішані в обмані держави. При цьому не робить кроків, щоб їх зобов'язати гроші повернути", - йдеться в матеріалі.