RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Санкції стали інструментом в руках влади з переділу чужого бізнесу - експерт

Санкції РНБО почали перетворюватися з політичного інструменту захисту національних інтересів України від зовнішнього агресора в банальні методи переділу чужого бізнесу. І це вже не боротьба за Україну, а радше - за власні "шкурні інтереси".

Про це в Facebook заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи рішення Ради національної безпеки і оборони від 19 березня 2021 про введення економічних санкцій проти компаній, які отримали ліцензії на розробку надр і видобуток корисних копалин, пише УНН.

"Останні санкції РНБО по суті почали переділ українських природних ресурсів під виглядом боротьби з російською агресією. Одна справа, коли санкції проти Януковича і його оточення, які втекли до Росії і реального бізнесу в Україні у них немає, але зовсім інша, коли рішення РНБО фактично відбирає у великої кількості українських компаній можливість займатися освоєнням природних ресурсів відповідно до раніше отриманих дозволів на видобуток корисних копалин", - говорить Охріменко.

На думку експерта, замість фактора боротьби з агресією РФ в діях влади проглядаються ознаки рейдерського захоплення і переділу ринку видобутку природних ресурсів.

"Фактично своїм рішенням РНБО, без будь-яких пояснень і без рішень суду, ввела санкції проти групи компаній, таких як "Геоконнект", "Глобал Геоінвест" та інших, які займаються видобутком корисних копалин в Україні. Компанії автоматично втрачають законне право на видобуток копалин тільки тому, що хтось на Банковій вирішив переділити ринок видобутку корисних копалин. Навіщо це робити, як тільки не намагатися віддати видобуток корисних копалин "своїм компаніям". А може тут інше і тепер власники компаній, які потрапили під санкції просто змушені будуть "домовлятися?" - припускає він.

Експерт нагадав, що Зеленський і його оточення часто проголошують "перемоги" над корупцією, але вона продовжує пускати коріння у владних коридорах.

"У нас корупція стала інструментом державної політики, коли на догоду рішення"економічних питань"з'являються рішення РНБО, які не стільки б'ють по Януковичу і його оточенню, а ведуть до того, що інвестор, в тому числі і зарубіжний, тисячу разів подумає, чи варто йому зв'язуватися з Україною... Навіть якщо є питання до окремих підприємців і їх діяльності, яка викликає побоювання за безпеку України, то як мінімум, потрібно рішення суду, де буде доведено, що є необхідність заборонити роботу підприємств, які нібито розкрадають природні ресурси. Тоді не буде це виглядати, як корупція і рейдерське захоплення", - пише він.

19 березня 2021 РНБО ввів санкції проти 19 компаній, які володіють ліцензіями на розробку надр і видобуток корисних копалин. У список потрапили: "Геоконект", "Глобал гео інвест", "Трансетгео", "Геопост", "Геовертикаль", "Геотаргет", "Надрапрайд", "Геофорс", "Геостенс", "Надравестгруп", "Бестоілкомпані", "Надрапростір", "Інфогеотренд", "Еджінмарка", "Екогазальянс", "Епіваленерджі", "Юнолітоіл", "Профіннафт", "Бестгеотек". Секретар РНБО Олексій Данилов дав вказівку провести аудит дозволів на користування надрами заднім числом після прийнятого рішення про введення санкцій, і в разі виявлення порушень, націоналізувати родовища.