RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Олег Бахматюк розповів, як тиск НАБУ знищив половину його агрохолдингу і призвів до подорожчання яєць в Україні

Втрати від переслідування з боку НАБУ призвели до скорочення підприємства на 50% та звільнення 13 000 працівників, а ціни на яйця в Україні суттєво виросли.

Про це акціонер агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк розповів в інтерв’ю, пишуть Українські новини.

Як розповів акціонер "Укрлендфармінг" (до складу якого входить виробник яєць "Авангард"), переслідування НАБУ призвело до закриття десятків підприємств, скорочення працівників і падіння обсягів виробництва.

"Ми зараз 170 млн яйця в місяць виробляємо, а виробляли біля 300 млн! З них – 170 млн у травні ми віддали на експорт, а цього місяця відправимо може 20 млн. Ці "шановні" розказують що коли силова структура "кошмарить" економічну структуру, то нема наслідків. Але ось приклад. У нас було 7 торгових домів: в Гонконзі, Сінгапурі, Малайзії, Іраку, Ліберії, Саудівській Аравії і в Дубаї. Ми залишили тільки в Дубаї. Ми витратили на відкриття торгових домів 6 років і $25-30 млн. Суть навіть не в доларах… Ви розумієте, що таке зайти на територію і довести піковий експорт яйця до 150-170 млн на місяць, - розповідає Олег Бахматюк. - В чому питання експорту? – Це гроші в дорозі. Доставка до Сінгапуру – це 45 днів, Гонконг – ще кілька днів. Ти маєш постачальнику дати відтермінування. Фактично на обслуговування цього в нас були кредитні лінії на $60-70 млн. Та завдяки діям НАБУ нам закрили кредитні лінії, і ми були вимушені майже повністю закрити експортний напрямок. Держава нас не підтримала, пандемія ускладнила логістику: зробила її довшою та дорожчою на 30%. До проблем сектору додалася репутаційна війна. Закрили фактично 12 птахофабрик, буде 13-та закрита. Падіння 50% - це більше, ніж втрати від агресії в Криму, Донецьку та Луганську - 35%. Ми трохи відновили виробництво, але завдяки діям Ситника знову втратили половину та звільнили біля 5,5 тис людей по "Авангарду" і ще біля 7 тис у тваринництві".

Окрім виробництва курячих яєць, через тиск НАБУ постраждали інші напрямки, заявляє бізнесмен: "Тваринництво було 52 тис поголів‘я, 15,7 тис лишилося. Воно потребує обігових коштів, яких немає, бо закриваються кредитні лінії. Навряд чи тваринництво відновиться. Ми сіємо, але всі через дії НАБУ вимагають передоплату, а конкуренти мають відстрочку. У нас добрива, паливо, засоби захисту рослин - по передоплаті. 1,5 року в жорсткому цейтноті, 5 місяців був постійний шторм, але вижили, працюємо. Зберегли колектив 17 тис людей".

Переслідування холдингу призвело до подорожчання яєць в Україні. Окрім подорожчання кормів і енергоносіїв, на ціну вплинуло скорочення виробництва агровиробника.

"Коли підприємство виробляє 350 млн яйця на місяць, то це постійні витрати на яйце, а коли завдяки діям правоохоронних органів вдвічі менше - то вони вищі. Це я про вимушене згортання експорту. "Авангард" міг би експортувати мінімум на $10 млн в місяць, але чиновники не побудували жодного торгового шляху і не пробували виходити на ринок Сінгапуру чи Гонконгу, де тебе ніхто не знає. Закриття додало мінімум 20 коп до собівартості яйця. Я не кажу про те, що ми менше податків стали платити", - заявляє він.

До переслідування аграріїв з боку НАБУ на підприємствах агрохолдингу працювало 32,2 тис людей. Холдинг був змушений скоротити 13-13,5 тис, закрити 12 птахофабрик, а земельний банк зменшився на 170 тис га. "Ситуація сталась за рахунок репутаційного терору, який йде на компанію та на мене як акціонера", - говорить акціонер "Укрлендфармінгу".

Наразі триває збір підписів народних депутатів під зверненням до Генпрокурора з приводу необ’єктивного слідства НАБУ. Депутати апелюють до рішення суду, яке не виконано, щодо передачі справи проти Бахматюка щодо рефінансування VAB банку від НАБУ до інших органів. В постанові є висновок щодо наявності конфлікту інтересів директора НАБУ Ситника у справі.