RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

"БРСМ-нафта" ввезла в Україну велику партію небезпечної для паливної системи авто сировини - ЗМІ

"БРСМ-нафта" закупила велику партію бутан-бутиленової фракції, яка завдає шкоди паливній системі автомобіля. Цю сировину додають в газ для зниження собівартості і в бензин для підвищення октанового числа.

Про це пишуть "Вести".

У матеріалі йдеться, що мережа АЗС "БРСМ-Нафта", через свого ексклюзивного постачальника палива ТОВ "Катма груп" "завезла з Білорусі в травні-червні 2 836 т бутан-бутиленової фракції (ББФ), нафтохімічної сировини, що володіє подібними зі скрапленим газом характеристиками".

"В Україні основною сферою застосування цієї сировини є змішання з товарним зрідженим газом з метою зниження його собівартості й підвищення прибутку від продажів. У той же час побічним ефектом такого змішання є втрата якості газу через високу корозійність ББФ і підвищений показник залишку, що не випаровується", - відзначається в публікації.

За словами фахівця Консалтингової групи "А-95" Артема Куюна, на нафтобазі в Переяславському, куди "БРСМ" транспортує цю сировину, "технологічно є можливість додати його як в зріджений газ, так і в бензин". В обох випадках це призведе до різкого погіршення якості продукту. За словами технічних фахівців, використання ББФ як автогазу може завдати серйозної шкоди паливній системі транспортного засобу.

"Будуть страждати редуктори, газові фільтри і форсунки. Залишок, що не випаровується, після нагрівання газу в редукторі випадає в осад у вигляді маслянистої рідини, що негативно позначається на точності роботи газових форсунок, блокує роботу клапанів в редукторі і знижує пропускну здатність газових фільтрів", - заявив технічний директор мережі СТО Profigas Євген Устименко.

Артем Куюн відзначає, що сенс операції змішування ББФ зі зрідженим газом полягає в отриманні додаткового прибутку. На закупленій партії ББФ, реалізованій за ціною скрапленого газу, заробіток складе до 7 млн грн. Крім того, "БРСМ" може використовувати дану сировину і для розведення бензину", пишуть журналісти.

"Для підвищення октанового числа частина ББФ може бути змішана зі стабільним бензином, який виробляється на галицькому міні-НПЗ, що належить виробничій ланці "БРСМ" компанії "Стандарт Ойл 2000". Однак в даному випадку отриманий продукт буде мати наднормативний тиск насичених парів, що вкрай небезпечно в літній період", - повідомляється в статті.