RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Питання заборони експорту металобрухту: експерт розповів про аргументи "За" і "Проти"

Скоро має відбутися нарада в уряді з приводу можливої заборони експорту металобрухту, де представники металургійної та брухтозаготівельної галузі озвучать можливі наслідки від цього рішення.

Про це повідомив експерт у галузі Ігор Рейтерович у коментарі "Апострофу", і навів аргументи сторін.

Аргумент №1: дефіцит

Металурги стверджують, що через масовий експорт металобрухт став дефіцитним в Україні і метпідприємства змушені зупиняти виробництво. Брухтозаготівельники наполягають на залученні міжнародної аудиторської компанії для аудиту металофонду України.

Аргумент №2: екологія

Металурги вважають, що використання металобрухту дозволяє скоротити викиди СО2 металургією на 60% та на 1 тонні переробленого брухту зекономити 1,4 тонн залізної руди і 740 кг вугілля. Брухтозаготівельники зазначають, що в Україні такий розрахунок стосується 6% підприємств, які перейшли на "зелену металургію", а 94% - не стануть менше забруднювати екологію і після заборони. Якщо галузь працюватиме на за принципами ринкових відносин, ситуація з екологією погіршиться - якщо брухт впаде в ціні, те, що збирається у містах чи ОТГ, "буде залишатися та ржавіти на землі, що несе загрозу грунтам і підземним водам".

Аргумент №3: вигода для бюджету

Металурги: переробка брухту дає в десятки разів більше податків, ніж експорт. Заготівельники: галузь заготовки за 5 років втратила близько 1,5 млн тонн, закрито понад 600 підприємств, скоротили 12 тис. робочих місць. Щорічні втрати України від заборони експорту брухту можуть досягати 1 млрд доларів, і понад 104 млн доларів складуть потенційні втрати держбюджету.

Аргумент №4: міжнародні партнери

Найбільший виробник сталі, США, є й найбільшим експортером металобрухту, тому "ніхто уявити не може, що один сектор економіки будуть обмежувати в догоду іншому", - вважають представники металобрухтової галузі.

Аргумент №5: нечиста гра

Металурги: "оптимізація" оподаткування при експорті брухту дозволяє заготівельникам не платити податок на прибуток в Україні, виводити кошти з галузі. Брухтозаготівельники: металурги постачають продукцію в Європу за цінами нижче, ніж в Україні, цьому сприяє лобі у ВРУ. Ряд депутатів, що "проштовхують потрібні закони", були представниками ТОП-менеджменту металургійних гігантів України.

"Рядові представники металургійної галузі так само страждають від олігархів, що використовують їх як дешеву робочу силу: сталь продають за європейськими цінами, а зарплати платять українські. Екологія на нулі, через металурги страждають на онкологічні захворювання і т.п. Але, скоріше за все, рішення щодо заборони експорту брухту буде виноситись без урахування думки звичайних працівників", - зазначив експерт.