RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Бізнес

Новини

28 вересня

Всі новини

Фірми з орбіти Микитася провалили будівництво складів боєприпасів - журналістське розслідування

Попри загрозу російського вторгнення будівництво складів боєприпасів для Міноборони провалено, а суди не поспішають повертати гроші державі.

Про це йдеться у свіжому розслідуванні видання "Bihus.Info".

Журналісти побували на арсеналах, будівництво яких розпочалося у 2018 році, та встановили, що замість 136 запланованих бетонних сховищ там було збудовано лише одиночні коробки з іржавою арматурою, відсутня гідроізоляція, тощо. Побудувати ці склади мали ТОВ "Північно-український будівельний альянс" та ТОВ "СК "Укрбудмонтаж"

"Це коштувало країні мільярд (виплачених авансів), а ще – часу. Ми ж не можемо попросити Кремль "а давайте вторгнення трохи згодом, бо тут склади не добудували", – йдеться у розслідуванні.

Першу чергу будівництва планували реалізувати до кінця 2021 року на арсеналах у Калинівці, Богданівці та Цвітоху. Проте роботи припинилися восени 2019. Це сталося відразу після розвалу корпорації "Укрбуд" та оголошення підозри її власнику Микитасю, оскільки обрані Міноборони підрядниками – це дві компанії з орбіти "Укрбуду".

Згодом Міністерство оборони подало до суду обох підрядників. Проте держава досі не повернула витрачені кошти. Більше того, компанії Микитася роблять все, щоб заблокувати будівництво складів новими виконавцями. Водночас, новий міністр оборони Олексій Резніков запевняє, що склади будуть добудовані, але в які терміни і на які кошти – не зрозуміло.

"Я гарантую, що ці склади ми зробимо, а винуватці, які вкрали гроші, підуть у в'язницю", - сказав Резніков.

Проблема з аварійними арсеналами неодноразово порушувалася у ЗМІ. Зокрема, в розслідуванні "Цензор.Нет" говорилося, що готовність першої черги арсеналів становить 10% у Калинівці та 11% у Богданівці, а підрядники, пов'язані з Микитасем, не можуть навіть звітувати про виконані роботи.

Також експерти звертали увагу, що українські суди (зокрема, Господарський суд Києва) у минулому підігрували забудовникам рішеннями, які ставлять під загрозу обороноздатність держави. Приміром, суддя Спічак заблокував виконання оборонного замовлення будівництва арсеналів, а суддя Привалов заборонив Міноборони проводити тендери для вибору нових підрядників. Суддя Яковенко затвердив план санації "Північноукраїнського будівельного альянсу", дозволивши не повертати аванс, а будувати склади ще 10 років. Суддя Данилова визнала нові контракти військових недійсними та зупинила будівництво, і після рішення подала у відставку. Судові процеси продовжуються, як пишуть ЗМІ, наступне засідання має відбутися 14 грудня, де розглядатимуть апеляцію на рішення судді Данилової.