RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Журналісти розповіли про участь Луценка та Богдана у рейдерстві соєвої фабрики

14 грудня 2020 року було визнано неплатоспроможним "Місто банк", факторами, які "поклали" банк, могло стати захоплення фабрики "Каховка Протеїн-Агро" та позиція НБУ, що не врахував актив у капіталі банку, незважаючи на суди та справи за фактом захоплення активу. Юрій Луценко та Андрій Богдан можуть бути пов'язані із цією ситуацією.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Андрій Богдан був партнером братів Сегалів – ексвласників банку "Надра", а співробітники ГПУ Луценка брали участь в її захопленні. Сегалів було знято з розшуку Інтерполу, де вони перебували за звинуваченням у розкраданні коштів із банку "Надра". Ланкою між Сегалями та Луценком міг бути Андрій Богдан, який з жовтня 2018 по квітень 2019 приходив до ГПУ не менше 16 разів.

Брати Сегалі купили банк "Надра" у 1997 році. На кошти кредиту "Надр" була побудована фабрика в Новій Каховці. У 2008 році банк "Надра" отримав від НБУ рефінансування на 7,1 млрд грн, і Сегалі зайнялися виведенням коштів з банку. Це спричинило оголошення їх у розшук. Сегалі виїхали з України в 2009. Фабрика та інші підприємства Сегалів перестали обслуговувати кредити "Надра". Аудит банку виявив, що Сегалі викрали з "Надра" близько 6 млрд грн. "Надра" розпочав боротьбу за активи, зокрема за фабрику. "Надра" на торгах визнали покупцем заводу. У 2015 фабрика стала запорукою за кредитом у "Місто банку". У 2017 "Місто банк" здав фабрику в оренду "Каховка Протеїн Агро" (це право не оскаржено).

У 2015 Сегалі розпочали атаку на власників фабрики. Журналісти вважають, що нею міг керувати Андрій Богдан, який представляв інтереси офшору "Весдікс Інвестментс" Сегалів. Компанія подала низку позовів, які оцінені як "диверсії" – з порушенням підсудності, пропуском термінів. В атаці помітили офшор, пов'язаний із Богданом – "Айдельберг ресорсіс ІНК". Компанія заявила, що займала власникам фабрики 125 млн грн. У лютому 2016 в суді визнали "Каховка Пром-Агро" Сегалів власниками конфіскованого майна. Суддя Сівакова назвала вердикт Господарського суду Херсонської області, на підставі якого було проведено торги з продажу фабрики, "незаконним". Як писали журналісти, Богдан був адвокатом чоловіка судді Сівакової. У 2018 рішення Сівакової затвердила суддя Катеринчук, яку "ЧЕСНО" включило до антирейтингу суддів.

У січні 2018 людей у балаклавах на фабрику приводив слідчий ГПУ. У січні 2018 він передав комплекс фабрики "на зберігання" підприємству "Каховка Пром-агро"-банкрута з 2011 року.

У 2020 Мін'юст видав наказ про скасування реєстрації права власності "Місто банку" на фабрику. Банк оскаржив рішення у суді. "Каховка Пром-агро" Сегалей "продала" фабрику компанії "Солія". "Місто банк" звернувся до поліції. 20 жовтня 2020 на фабрику наклали арешт, але в Печерському суді арешт зняли.

Суд засновників "Містобанку" з НБУ про неправомірність рішення про виведення банку з ринку продовжується - банк заперечує рішення керівництва НБУ. Щодо соєвої фабрики у Новій Каховці, то за її захоплення ніхто не поніс відповідальності, пишуть автори матеріалу.