RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

У Вільнюському окружному суді розкрилися нові факти шахрайства екс-міноритарія "Амстора" - ЗМІ

У Вільнюському окружному суді розкрилися нові подробиці шахрайських дій екс-міноритарія групи компаній "Амстор" Володимира Вагоровського, у 2014 році він намагався привласнити бізнес за спиною мажоритарного акціонера, власника Smart Holding Вадима Новинського.

Про це повідомляють "Українські новини".

Редакція вивчила ухвалу Вільнюського окружного суду від 29 січня 2021 року з провадження щодо партнера, що не відбувся, Вагоровського Гедре Пурвінскайте, яка очолювала компанію Topfonda UAB (Литва). Її підозрювали у поданні помилкових заяв у Литві. У ході суду встановлено, що в грудні 2014 року Вагоровський в обхід вимог законодавства та Статутів компаній, без відома акціонерів "Амстора" "намагався продати" частки в ТОВ "Амстор" та ТОВ "Амстор Трейд" Topfonda UAB. При складанні попередніх договорів на продаж акцій литовському контрагенту Вагоровський "пішов на свідоме підроблення, підробивши документи задніми числами". З ухвали суду випливає, що договори були укладені не в ті дати, які зазначені у договорах: у договорі від 15.02.2014 є посилання на редакцію статуту компанії, зареєстровану 22.12.2014. Це дало суду підстави вважати, що договори з акцій ТОВ "Амстор" та ТОВ "Амстор Трейд" готувалися не раніше 22 грудня 2014 року, але датовані 15 грудня. Суд зазначив, що права акціонерів ТОВ "Амстор" було порушено компанією "Lorley Investements Limited". Під час переговорів з литовською компанією та при досудовому розслідуванні Вагоровський фігурує як офіційний представник та кінцевий бенефіціар ТОВ "Амстор Трейд" - компанії-клона, створеної для "рейдерського захоплення бізнесу групи "Амстор". Вагоровський заперечував зв'язок з цією компанією.

Голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Ситухо зазначив: "Володимир Вагоровський вже 7 років займається так званим "юридичним тролінгом". Його представники намагалися порушити безліч кримінальних проваджень, подали низку позовів в Україні проти інших акціонерів групи компаній "Амстор". Єдина мета дій Вагоровського – уникнути відповідальності за шахрайські дії та спроби незаконно привласнити бізнес, у якому він був міноритарним партнером... Він намагався звертатися до прокуратури Литовської Республіки, але отримав справу, під час розгляду якої розкрилися факти, що викривають його самого… Гіпотетично позов від його імені навряд чи буде виграшним, але він на це не розраховує. Створити важіль тиску на інших акціонерів – це те, що його повністю влаштує".

У 2014 році Вагоровського було усунуто акціонерами ДК "Амстор" від управління мережею. Він виводив кошти за підробленими документами на підконтрольні компанії, незаконно перевів магазини в зоні АТО на юрособи, які не підконтрольні акціонерам, намагався привласнити бізнес групи "Амстор". У березні 2014 року Вагоровський створив ТОВ "Амстор Трейд" і переклав на неї роздрібний бізнес "Амстора", контракти з постачальниками тощо, припинивши обслуговувати боргові зобов'язання "Амстора". У компанію переоформили співробітників "Амстору". Вагоровський закрив доступ представникам інших акціонерів у ТЦ, офісні та складські приміщення. Було знищено документацію, викрадено товари та кошти, зникли сервери.

У лютому 2017 року СБУ зареєструвало виробництво, де Вагоровський підозрювався у фінансуванні "ДНР", згідно з яким у 2014-2015 Вагоровський, усвідомлюючи, що "ДНР" є терористичною організацією, ухвалив рішення сплачувати податки до її бюджету, безкоштовно постачати їжу та транспорт бойовикам. на дозвіл працювати супермаркетам "Амстор" на непідконтрольній Україні території.