RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Бліцкриг" Argentem Creek Partners у спробі взяти під контроль зерновий термінал в Одесі провалюється - ЗМІ

Хедж-фонд Argentem Creek Partners знижує інтенсивність дій проти українського холдингу GNT Group через провал спроб взяти під контроль термінал ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл".

На це вказує відсутність публічної активності хедж-фонду, пише видання "Факти".

Видання пише, що раніше ACP або їх партнери "систематично здійснювали інформаційні атаки проти холдингу GNT Group та його керівництва", а також регулярно звітували про нові судові або владні рішення на свою користь. Зокрема, йдеться про Наказ міністра юстиції Дениса Малюськи №929/5 від 10.03.2023, який фактично перешкоджав виконанню постанови Західного апеляційного господарського суду, що встав на бік керівника ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл".

"Таким чином міністр грубо порушив положення Конституції України, які говорять про обов’язковість судових рішень", - пишуть журналісти.

Проте, за спостереженнями українських та іноземних аналітиків, навіть залучення народного депутата Давида Арахамії та міністра Малюськи до спроби взяття під контроль активів GNT Group не принесло ACP результату.

"Сам скандал між українським аграрним холдингом та зареєстрованим в офшорі "американським" хедж-фондом стає все менш обговорюваною темою, оскільки представники українських органів влади та аграрних підприємств побачили, що робота стратегічно важливого підприємства ТОВ "Олімпекс Купе Інтернешнл" не зупинилась навіть попри судові тяжби та активну боротьбу сторін. ACP так і не вдалося отримати ані фізичного, ані юридичного контролю над зерновим терміналом, який завантажує судна українською агропродукцією в рамках "Зернової ініціативи", - йдеться в матеріалі.

Іноземні та українські суди впродовж останніх місяців винесли низку рішень на користь GNT Group, хедж-фонд своєю чергою продовжує спроби збанкрутувати компанію-оператора терміналу через суди.

Ймовірною "третьою стороною" у скандалі, якій хедж-фонд нібито термінал збирається продати, розслідувачі HUB’s називають DF Group олігарха Дмитра Фірташа, з яким Арахамія зустрічався в листопаді 2022 – незадовго до початку спроби ACP взяти під контроль активи GNT Group. Журналісти припускають, що темою зустрічі було "спільне управління терміналом ТОВ "Олімпекс Купе Інтернейшнл" після "бліцкригу" з його захоплення".

Дмитра Фірташа наразі називають власником миколаївського портового терміналу "Ніка-Тера". Він повністю призупинив свою роботу з початку російського вторгнення та досі не має можливості для продовження діяльності, оскільки порт Миколаєва не є частиною "Зернової ініціативи".