RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Заступник генпрокурора Вербицький, який курує БЕБ, не допоможе бізнесу в вирішенні його проблем - експерт

Включення заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького до групи Офісу президента з питань допомоги у вирішенні проблем бізнесу є "підставою" через його сумнівну репутацію.

Таку думку у блозі висловив правозахисник Юрій Гончаренко.

За його словами, бізнес не розуміє, як куратор БЕБ, який міг стояти за тиском на підприємців, може допомогти вирішити проблеми.

Раніше Forbes повідомило, що влада хоче створити майданчик для діалогу з бізнесом. В групу для діалогу на базі ОП увійшли перша віце-прем’єрка Юлія Свириденко та заступник генпрокурора, відповідальний за нагляд за силовими органами, Дмитро Вербицький. Вони мають зустрічатися з підприємцями і вислуховувати їхні проблеми. Гончаренко вважає, що ініціатива виглядає як окозамилювання, а головною проблемою вважає Вербицького, який "має дуже неоднозначну репутацію, пов’язану саме з тиском на бізнес передусім в його рідному регіоні - на Одещині, де він довгий час працював заступником обласного прокурора".

"Вербицький здатний ефективно "спрямувати" надходження від економічних тем… "Успішний" прокурор може принести мільйон умовних одиниць із одного кейсу про "захист інвестицій", - писало про призначення Вербицького до ОГП"Дзеркало тижня".

Автор нагадує земельні зловживання через тиск на бізнес, і нібито допомогу ексвласнику збанкрутілого Імексбанку у несплаті державі понад 8 млрд грн збитків, і навіть фігурування в кримінальній справі НАБУ про зловживання прокурора області Сергія Костенка через нібито його зв'язки з Борисом Кауфманом.

"Вербицькому приписували зв'язки зі скандальним київським прокурором Олегом Кіпером, який нині є головою Одеської військової адміністрації. Як подейкують - не без протекції Вербицького. Людиною заступника Генпрокурора називали і попереднього одеського військового губернатора Максима Марченка", - пише Гончаренко.

Підприємці, які розраховували на допомогу від Офісу, в кулуарах говорять, що "наїзди" на бізнес від БЕБ здійснювалися за керівництва Вербицького або підконтрольних йому департаментів в ОГП.

"Вербицький в цій "комісії" - це конкретна підстава для Президента, оскільки він взагалі не зацікавлений в зменшенні проблем бізнесу", - цитує автор розмову з підприємцем, якого нібито запросили на аудієнцію на Банкову.

На думку експерта, підприємці, які бачать, що їхні проблеми не зникають, а "діалог" відбувається "для галочки", можуть ухвалити рішення або про перехід в тіньовий сектор, або про згортання інвестицій в Україні.

"Влада має запропонувати реальний, чесний, прозорий діалог з підприємцями, без "смотрящих", "рішал", "понятійних домовленостей" і кулуарних забаганок корупціонерів з минулого", - резюмує автор.