RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Компанію дружини екс-нардепа Розенблата звинуватили у відмиванні грошей на поставках для МОУ

Науково-виробниче підприємство "Українські авіаційні системи" (УАС), з яким у Міноборони укладено контракт на постачання 60 безпілотників Hawk на понад 800 млн грн, могло завищувати ціну БпЛА, а надлишок коштів було "відмито". Фірма частково належить Жанні Розенблат - дружині екс-нардепа, а закупівлю компанія проводила у словацької фірми, яка фігурувала в підозрілих тендерах "Енергоатома".

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа" із посиланням на розслідування ДБР.

У 2018 Bihus.info випустило сюжет про нардепа Розенблата, де йшлося про те, що компанія, в якій Жанна Розенблат має частку в 37,9%, планує продати МОУ 2 безпілотники Hawk. Розенблат казав, що ідея створити БпЛА – його. Як з’ясували журналісти, безпілотники на демонстрації падали, і льотним вимогам не відповідали. Були питання до постачання - частину деталей за документами розмитнювали після випробувань. Попри це Міноборони уклало з УАС контракт, за яким влітку 2019 було поставлено 2 безпілотника, а в березні 2022 - 7, по 5,95 млн грн кожен. Компанія дружини Розенблата намагалася поставити МОУ гальмівні парашути для винищувачів, які до конкурсу не допустили, адже вони рвалися на випробуваннях.

Восени 2022 товариство уклало новий контракт № 403/1/22/369 від 07.12.2022 на виробництво 60 БпЛА Hawk на майже 810 млн грн, з яких 645 млн було перераховано (14,672 млн за комплекс). ДБР звинуватила компанію у відмиванні коштів через завищення ціни, провадження №62022100110000153 за ознаками ч.4 ст.190 КК України (шахрайство в особливо великих розмірах) було відкрито в листопаді 2022. "Надлишок" коштів перераховувався іноземним компаніям і розміщувався на депозитах - 21,2 млн грн. опинилися на рахунках ПрАТ "Фаворит компані" (50% належить сестрі Розенблата, 34% дружині і 16% екснардепу) та низки ФОПів з ознаками ризикованості, що слідчі кваліфікували як "спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом", ще 305 млн грн. УАС поклала на депозит.

Проте Печерський райсуд Києва скасував арешти рахунків УАС. Адвокати послалися на контракти на закупівлю компонентів для безпілотників. А оскільки договір з Міноборони передбачає постачання до середини серпня - блокування рахунків нібито перешкоджає діяльності фірми.

В цей раз постачання йшло через словацьку компанію aMARTINI s.r.o. УАС ввезла в Україну закуплені у aMARTINI s.r.o. 30 БпЛА Hawk на 182 млн грн по ціні трохи вище 6 млн грн кожен. За даними словацького реєстру, засновником aMARTINI s.r.o. є Павол Райман з Жиліни, а до цього засновником aMARTINI був його син Мартін Райман і дружина Валерія Райманова. Компанії, яка поставила БПЛА фірмі дружини Розенблата, в списку членів Союзу безпекової і оборонної промисловості немає. Про Мартіна Раймана відомо, що він є фігурантом справ про контрабанду в Україну, виступає засновником близько 20 компаній, де його партнерами є громадяни України, РФ та Білорусі. Раніше в засновниках компанії aMARTINI фігурувала Ольга Лазорко – екс-дружина Олександра Лазорка - екс-голови Укртранснафти (фігурант справ про незаконне викачування нафти на користь структур Коломойського). Компанія Раймана Medi-Complet s.r.o. у 2019 брала участь в договірному тендері Енергоатома на постачання касет для енергоблоків на 1 млн євро, і була "статистом" на торгах - ціну не знижувала, і пропонувала продукцію російських компаній, при цьому філія однієї з них - ТОВ "Діаконт" - за належала Валерію Жданенку, власнику Norma Trade Engineering s.r.o., що виграв тендер.

Таким чином компанії сім’ї екс-нардепа Розенблата виводять близько 9 млн дол за безпілотники, отримують лояльні рішення судів до арешту рахунків, а Міноборони не поспішає розривати із ними контракт. Посередник проходить у справах про контрабанду, і є партнером росіян і білорусів.