RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Голова Нацагентства з акредитації Костюк мститься бізнесу за справу проти нього - ЗМІ

Очільник Національного агентства з акредитації України Сергій Костюк у відповідь на скарги бізнесу, що призвели до відкриття кримінального провадження проти нього, вирішив "покарати" скаржників-підприємців.

У серпні за заявою підприємців стосовно дій Костюка було відкрито провадження за зловживання владою (ч.1 статті 364 КК) - у ЄРДР за №12023000000001410, пише УНІАН.

Бізнес надсилав скарги до Мінекономіки, яке призначило Костюка в грудні 2022 без перевірок, попри те, що він був фігурантом корупційної справи. Скарги були фактично проігноровані, можливо, через те, що держсекретарем Мінекономіки є знайомий Костюка – Віталій Петрук.

Випробувальна лабораторія ТОВ "ДЖИ-АВТО" подавала скарги до НААУ та Мінекономіки на умисне затягування процесу розширення сфери акредитації, однак за 9 місяців агентство не змогло розпочати роботи. Документи в НААУ посадові особи "не могли знайти", відповідальні співробітники перебували начебто "у відрядженні".

Керівництво агентства (Костюк та заступник директора з міжнародного співробітництва Красюк) тепер намагаються "помститися" підприємству-заявнику. 8.09.23, не маючи на те підстав, НААУ прийняло рішення про тимчасове зупинення дії атестата про акредитацію, посилаючись начебто на рекомендацію Комісії "… у зв'язку із встановленням факту, викладеного в пункті 11 Загального документа НААУ" - тобто, на думку НААУ, встановлено порушення п. 2.14 Генеральної Угоди про акредитацію (не проінформовано про зміни стосовно ресурсів лабораторії). Аудиторами НААУ, що проводили моніторинг, протоколу невідповідності про порушення ТОВ "ДЖИ-АВТО" складено не було. Керівник групи аудиторів мав при виявленні грубих порушень "довести до відома керівництва органу", що зроблено не було, свідчить протокол. ТОВ "ДЖИ-АВТО" відповідно до п. 2.14 Угоди та згідно з Методикою НААУ проінформувало НААУ про зміни листом від 31.08.23 зі звітом про оцінку.

"В діях НААУ мають місце фальсифікація результатів моніторингу шляхом здійснення нагляду, упереджені дії з боку керівництва НААУ стосовно випробувальної лабораторії ТОВ "ДЖИ-АВТО" та прийняття групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем, незаконного рішення про тимчасове зупинення діяльності підприємства", - пишуть автори.

Підприємство звернулося до НААУ та відповідних органів із заявою про скасування рішення та вимогою провести розслідування щодо порушень у НААУ (фальсифікації результатів моніторингу).

Факти зловживань Костюка та інших співробітників НААУ були в сюжетах Право ТВ у травні-червні 2023 (Костюка шукали на роботі, у Нацагентстві штучно затягували розгляд документів, заступник керівника НААУ Сидоренко некоректно комунікував з бізнесом). Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко 1 червня 2023 надала термінове доручення розібратися щодо порушень в НААУ і Костюка.

"Звіт стосовно результатів перевірки НААУ відсутній, хоча вона й проводилася. Держсекретар Мінекономіки Віталій Петрук на запити ЗМІ "відписується", що результати перевірки "оформлюються", – йдеться в матеріалі.