RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як росіяни досі заробляють мільйони на фондових ринках - розслідування

Фінустанови продовжують працювати із російськими клієнтами, завдяки чому останні заробляють на фондових ринках.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Так, за результатами моніторингу KSEInstitute, до серпня 2023 повністю вийшли з російського ринку лише 13 із 52 фінансових установ. Залишаються в РФ RaiffeisenBankInternational, UniCreditGroup, OTPBank, CreditEuropeBank, а Raiffeisen Bank за даними ЗМІ надає кредитні канікули росіянам, що воюють в Україні.

У квітні 2022 SaxoBank став першим великим іноземним брокером, який відмовився обслуговувати клієнтів із РФ. Росіянам вказали протягом 2 місяців продати активи або перевести їх до іншого брокера. Брокер Exante пішов тим самим шляхом, але вимога закрити рахунки стосувалася тільки клієнтів із розміром портфеля до €10 тис. Раніше клієнти сервісу Mono Invest від Monobank могли інвестувати в цінні папери через Exante, але в липні 2023 брокер потрапив під санкції РНБО.

В лютому 2022 про ризики блокування рахунків клієнтів через санкції попередила американська Interactive Brokers, але з РФ брокер не вийшов, та станом на серпень 2023 відкривав рахунки росіянам. Interactive Brokers запровадили низку обмежень для клієнтів: заборону поповнення рахунків IB у рублях, але обмеження можно обійти через іноземні банки чи валюти; заборону на купівлю (не продаж) цінних паперів ЄС, але у портфелях російських інвесторів було й так мало акцій європейських компаній; закриття доступу до котирування на біржах NYSE та NASDAQ (є можливість використовувати, наприклад, finance.yahoo).

Щодо Freedom Broker - холдинг заявив про вихід із російського бізнесу. Підрозділ було продано у жовтні 2022 (угода закрита у лютому 2023 після схвалення ЦБ РФ), а холдинг зафіксував збиток від продажу у $104,2 млн. Український підрозділ брокера Фрідом Фінанс Україна з 19 жовтня 2022 також знаходиться під санкціями РНБО.

Exante засновано 3 російськими трейдерами Олексієм Кирієнком, Анатолієм Князєвим та Володимиром Масляковим. Голова та найбільший акціонер Interactive Brokers — американський бізнесмен угорського походження Томас Петерфф, що у 2016 надавав фіндопомогу Трампу. Петерффі називають наближеним до прем'єр-міністра Угорщини Орбана. Власник контрольного пакету акцій та СЕО Freedom Broker — росіянин за походженням Тимур Турлов. Влітку 2022 він відмовився від російського громадянства і став громадянином Казахстану, податковий резидент Казахстану, де мешкає з сім'єю вже понад 15 років.

Варто зазначити, що зокрема данський брокер Saxo Bank жертвував 250 тис. євро для гуманітарної допомоги українцям, які постраждали від агресії РФ. Сума допомоги менеджменту та компаній групи Freedom Broker перевищила 10 млн євро. А от на сайті Interactive Brokers немає інформації про надання допомоги Україні. Водночас Exante пожертвували $1 млн UNICEF для допомоги дітям, які постраждали від війни в Україні.