RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Не можна вирішити проблему з чорним бізнесом, караючи білий - політолог

Курс на лібералізацію валютного ринку, який оголосив НБУ, може бути скасовано через зловживання окремих агропромислових груп і неефективність митниці та БЕБ.

Про це заявив політолог Микола Давидюк, коментуючи намір Нацбанку зменшити до 90 днів термін повернення валютної виручки для всіх українських експортерів.

"Протягом 2023 року НБУ послідовно лібералізовував валютний ринок, відв'язавши курс і зменшивши облікову ставку. Але тепер у нього на розгляді дуже дивне рішення про жорстке обмеження повернення валютної виручки. Причому для всіх експортерів, а не тільки для аграріїв, через яких ця проблема власне і загострилась. Навряд чи можна вирішити проблему з чорним бізнесом, караючи білий. Такий крок несе загрозу підірвати довіру до гривні та Нацбанку в умовах війни, що є неприпустимим", - вважає політолог.

Микола Давидюк вважає, що першопричиною загострення проблеми стала неефективність Митної служби та Бюро економічної безпеки.

"Замість реформи Митниці та БЕБ Уряд ініціює "радянський" підхід - обмеження для експорту. Дивно, що в цьому ж "офісі простих рішень" бачимо й НБУ", - зазначив політолог.

Граничний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів зазнав змін за період воєнного стану декілька разів. На сьогоднішній день він становить 180 календарних днів та застосовується до операцій, здійснених з 05.04.2022. До операцій, здійснених до 05.04.2022, застосовується строк 365 днів.