RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Стратегія "видавлювати всі соки з бізнесу" задля наповнення бюджету має піти в минуле - бізнесмен

Україна має назавжди відійти від стратегії "видавлювання всіх соків" з бізнесу задля наповнення бюджету й перейти до побудови відкритої економіки зі зрозумілими і прогнозованими правилами гри.

Про це в колонці "Бізнес очікує "Залужного від економіки" пише бізнесмен Роман Казанко - керуючий партнер Броварського заводу котлового устаткування "Арденз" та засновник виробничого інкубатору ARCA.

"Що з такими підприємствами, тими, хто вистояв не завдяки, а всупереч - має робити влада? Та сама влада, якій у перші місяці після наступу було банально не до бізнесу та його проблем? Та сама влада, яка, оговтавшись від першого шоку після наступу, продовжувала чавити всі соки - часто просто за звичкою, не маючи уявлень про альтернативні методи взаємодії та наповнення бюджету? Можливо, нарешті, визнати помилковість "традиційної стратегії"та почати взаємодіяти і будувати стратегію win-win?", - пише підприємець.

За його словами, уряд міг би вивчити успішні практики переналаштування бізнесу на роботу під час війни, створити умови для їхнього масштабування у відповідних галузях та регіонах. Запропонувати правила гри, які би залишалися незмінними чи, принаймні, які би не змінювалися раптово. Забезпечити законність процедур і збереження права власності - тих мінімальних умов, які утримують бізнес від згортання та виведення за межі країни. Перестати боятись зробити помилку, а усвідомити, що виправлені помилки – це досвід і розвиток.

"Навіть такі, здавалося би, мінімальні кроки могли би стати потужним позитивним сигналом для підприємців, які вже довели свій патріотизм - не гаслами та вишиванками, а реальними рішеннями. Саме вони, ці кроки та гарантії уряду, могли би стати драйвером зрушення ситуації з мертвої точки та фактором прориву - так само, як комплексне використання різних видів озброєння та методів ведення бойових дій, про які говорить у своїй статті Валерій Залужний", - резюмує бізнесмен.

На початку 2023 низка українських бізнесів одночасно почали нарікати на посилення податкового і адміністративного тиску. Зокрема критику податкової політики озвучили власники Нової Пошти, Rozetka та Монобанку та багатьох інших компаній. Наразі більшість компаній, хто з перших днів вторгнення вкладав в обороноздатність країни, мають перевірки.