RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Зберегти бізнес у Харкові: нардепи і експерти виступили за пільги для підприємців

Між місцевою владою та бізнесом на Харківщині загострюється конфлікт - підприємці не розуміють, чому в чиновників зростають зарплати, а бізнесу відмовляють у зниженні податкового навантаження.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Харківська обласна військова адміністрація перевела регіон із зони активних бойових дій до зони можливих бойових дій, і бізнес регіону був вимушений повернутися до повного податкового навантаження - сплачувати стільки ж податків, скільки сплачують у тилових областях, де загрози обстрілів менші, а можливості для розвитку та купівельна спроможність населення – більші.

Нардеп Вікторія Кінзбурська висловила здивування таким рішенням керівництва Харківської області та мерії Харкова: "Харків знаходиться за 40 км від росії, а довжина українсько-російського державного кордону в межах території Харківської області складає 315 км – ми поруч територіально, час прильоту ракети 30-40 секунд. У такій атмосфері у Харкова і Харківщини є всі шанси стати "сірою зоною" в плані економіки, адже населення як виїжджало, так і виїжджає, а отже ринки збуту товарів та послуг зменшуються".

Регулярні обстріли Харкова та області призводять до загибелі людей та руйнувань будинків, підприємств, бізнесів, інфраструктури. Це призводить до відтоку бізнесу з регіону. За даними голови Координаційної Ради Харківського офісу "Європейської Бізнес Асоціації" Ігоря Балаки, понад 4300 ФОПів пішли з Харкова, а 1200 - переїхали до інших регіонів. Майже 70% бізнесу Харківщини та Харкова переїхали за кордон чи тилові області.

На думку нардепки Кінзбурської, у Харкові необхідно покращити економічні умови, надавати максимальні пакети пільг та послаблень, що зменшило б відтік підприємців та простимулювало зростання бізнес-активностей. Такими способами мають стати зниження ставки місцевих податків та надання бізнесу індивідуальних податкових пільг. Проте цього не роблять ні мер Харкова Ігор Терехов, ні більшість інших керівників громад на Харківщині. При цьому міськрада звернулася до голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева й попросила його не повертати регіон до переліку зон бойових дій, адже нібито "це може спричинити бюджетну кризу". Проте робоча група з віце-прем'єрки – міністерки з питань реінтеграції ТОТ Ірини Верещук, нардепки Кінзбурської, колишнього очільника Харківщини, нині керівник Державної регуляторної служби Олексія Кучера, представників податкової служби і Мінфіну рекомендувала Харківській ОВА таки подати регіон до списку зон активних бойових дій, адже відмова від сплати екологічного податку, податків за землю та нерухомість ніяк не позначиться на державному бюджеті. Водночас втрати місцевих бюджетів будуть мінімальними – на рівні 5-7%. Проте це звернення не мало відгуку з боку керівника області Олега Синєгубова.