RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Корецький вивів понад 2 млрд поза держзакупівлі - експерт розповів, чому правоохоронці могли перевіряти "Укрнафту"

Перший день лютого почався із візиту правоохоронців до головного офісу націоналізованої "Укрнафти", що входить до складу державної НАК "Нафтогаз Україна". У НАБУ не повідомили про причину обшуків, але це може бути пов'язано із закупівлями "Укрнафти".

Про це у Facebook пише політичний експерт Михайло Шнайдер.

На його думку, сфера державних закупівель могла зацікавити силовиків. І хоча Сергій Корецький відзвітував, що за минулий рік компанія провела 2330 процедур на 6,5 млрд грн, але 17 січня 2023 наказом №24 вивів з-під дії закону "Про публічні закупівлі" закупівлі для мережі АЗС. При цьому "Укрнафта" має одну з найбільших мереж АЗС в країні - 530 станцій, а у фінплані компанії на 2023 було передбачено витрати близько 2,5 млрд грн на розвиток та реконструкцію мережі, перебудову магазинів, встановлення нових АГЗП, модернізацію станцій. Наказ вивів ці витрати з "Прозорро". Закупівлі можна було проводити без тендеру або у одного постачальника - на розсуд дирекції з управління мережею АЗС ПАТ "Укрнафта".

"Такі рішення повинні погоджуватись директором, проте з цим проблем не має бути. Дирекцією керує Леся Жарська, яка до того виконувала аналогічні функції в компанії WOG під керівництвом Сергія Корецького - тож вона для нинішнього директора "Укрнафти" людина зрозуміла", - підкреслює Шнайдер.

Експерт навів приклади операцій, котрі могли привернути увагу правоохоронців до "Укрнафти": одним з напрямків закупівель, що виведені за межі "Прозорро", є перевезення нафтопродуктів від місць зберігання до АЗС. Витрати на послуги автоперевізників сягають розрахунково до 500 млн грн на рік. Ще в першому півріччі, виявилось, що "Перепробіги" в облікових документах лише однієї компанії можуть сягати кількох мільйонів гривень на місяць. Фінансовий директор "Укрнафти" зізнався, що станом на травень 2023 в його розпорядженні була відсутня майже половина первинних документів з реалізації продукції - за таких обставин перевізники могли і повітря транспортувати.

Серед головних підрядників "Укрнафти" є ТОВ "Синтез", що без тендеру отримало замовлення на перевезення нафтопродуктів на суму близько 130 млн грн. Власником ТОВки є Ярослав Москаленко - колишній регіонал, член групи "Суверенна європейська Україна" у Верховній Раді.

"Москаленко відомий тим, що під час голосування за диктаторські закони 16 січня зі сміхом на обличчі підняв обидві руки… Діяч отримав можливість підзаробити на непрозорих закупівлях державного підприємства. А на сайті його компанії "Укрнафта" зазначена серед перших із топ-клієнтів", - підкреслює експерт.

Щодо закупівель технічного метанолу (реагент при бурінні нафтових свердловин та як присадка для моторного палива): "В березні 2023 "Укрнафта" закуповує у ТОВ "Нарні-Трейд" аж 8920 тон метанолу на суму 366 млн грн без проведення торгів", - звертає увагу Михайло Шнайдер. Є дані, що ТОВ "Нарні-Трейд" продає продукт не компанії "Supermetanol C.A." із Венесуели, а продукцію з РФ та Білорусі.

"Наразі, через лояльність деяких можновладців до Корецького, всі перевірки поставлені на паузу", - стверджує Михайло Шнайдер.

Наостанок експерт зауважив, що предметом розслідування та обшуку, стала проведена "Укрнафтою" в травні 2023 закупівля насосно-компресорних труб, що була здійснена поза процедурами публічного конкурсу.