RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Працівники Полтавського ГЗК звернулися до Верховного Суду через ризик зупинки їхнього підприємства

Працівники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (входить до Групи Ferrexpo) звернулися до Верховного Суду з проханням припинити спроби зупинити підприємство. Проблема виникла після ухвалення Східним апеляційним господарським судом (м. Харків) рішення про стягнення з Полтавського ГЗК 4,7 млрд грн на користь "напівфіктивної фірми". Стягнення цієї суми з Полтавського ГЗК може призвести до зупинки підприємства, що матиме наслідки не лише для тисяч працівників та підрядників, а й для всієї країни.

У тексті звернення зазначається, що Полтавського ГЗК є одним із найбільших українських виробників продукції на експорт, забезпечує надходження валютної виручки в Україну. Робота підприємства впливає на формування військового бюджету, здатність забезпечувати захисників та соцвиплати.

Трудовий колектив вказує, що борг, який намагаються стягнути з ГЗК, був погашений у 2015 році, щодо чого є судові рішення – зокрема від Верховного Суду в червні 2022. Тобто кошти намагаються стягнути повторно. Причиною називають є те, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у сумнівний спосіб продав відсутні борги іншій компанії за менш ніж 1% від суми неіснуючої заборгованості.

"У Східному апеляційному господарському суді м.Харкова вона перерозподілялася на колегію суддів 4 рази… Трійка (суддів) була призначена буквально за годину до початку судового засідання. Дивно, як судді могли вивчити матеріали справи у понад 4 тис ст. за такий короткий проміжок часу" - зазначила Наталія Гончар, заступниця голови первинної організації профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України ПрАТ "Полтавський ГЗК".

У профспілці Полтавського ГЗК наголосили, що рішення суду наносить шкоду підприємству, позбавляє людей можливості працювати та отримувати зарплату, а державу - податки.

"Це тиск на український та іноземний бізнес… Наш трудовий колектив ставлять під загрозу неотримання заробітних плат, відбирають в нас можливість працювати на користь економіки держави під час війни, донатити на потреби ЗСУ, утримувати наші родини та підтримувати незахищені верстви населення. Наше підприємство позбавляють можливості сплачувати податки до бюджетів усіх рівнів (у 2023 їх сплачено на понад 1 млрд гривень) та приносити в Україну валютну виручку. Полтавський ГЗК - це містоутворююче підприємство в Горішніх Плавнях із понад 50 тис мешканців, прямо забезпечує робочими місцями понад 7 тисяч осіб і опосередковано ще понад 25 тис. Ми закликаємо Верховний Суд зупинити до розгляду справи по суті і в подальшому під час розгляду скасувати ганебне та неправомірне рішення Східного апеляційного господарського суду, оскільки повторне стягнення неіснуючого вже боргу ставить під питання подальше функціонування підприємства і може призвести до банкрутства Полтавського ГЗК компанії Ferrexpo", - додала Наталія Гончар.

Полтавський ГЗК звертався до Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, НАБУ, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, бізнес омбудсмена, антикорупційних громадських організацій, посольств країн G7 в Україні, Представництва ЄС в Україні, Європейської бізнес асоціації та ЗМІ, повідомляв, що іноземні інвестори можуть звернутисящодо цієї справи до міжнародних інстанцій.