RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Гвинтівки втридорога, "відновлені" патрони та арешт коштів: експерт розповів про схеми чесько-української "AKM Group-CZ"

МОУ закупало у чеської компанії "AKM Group-CZ" 500 снайперських гвинтівок у 3 рази дорожче реальної ціни та "відновлені" небронебійні патрони, а пізніше правоохоронці заарештували на рахунку чеської компанії 39 млн доларів українських коштів.

Про це у блозі на "Обозреватель" розповів офіцер ЗСУ, кавалер ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеню та колишній нардеп Ігор Лапін.

Лапін стверджує, що МОУ закупило у чеського постачальника 500 гвинтівок "CZ TSR" у калібрі .308 WIN із дальністю ведення ефективного вогню 500-800 м. Ці гвинтівки не стояли на озброєнні у жодній країні світу та не мали NATO Stock Number. Ветеран стверджує, в такому калібрі подібні гвинтівки не мають тактичної ніші і що МОУ не погоджувало цю закупівлю зі снайперами ЗСУ.

"Реально гвинтівки коштували 2 840 євро за одиницю і навіть якщо додати витрати на транспортування, то виходить близько 7 000 Євро переплати на всьому контрактів. Або, якщо легше сприйняти – 3 500 000 євро чистого завищення ціни (70% від вартості для МОУ)", - розповів він.

Щодо компанії "AKM Group-CZ" він розповів, що в рамках слідства в Чехії було арештовано 38,8 млн доларів, які були переведені компанії з України.

Проте "AKM-group CZ" активно весь 2023 рік продовжувала укладати контракти із Міністерством оборони та державними спецімпортерами. У червні 2023 державний спецімпортер ГУР "Спецтехноекспорт" звернувся на адресу Департаменту Міністерства оборони України із пропозицією здійснити постачання відновлених патронів калібру 8,6х70 мм виробництва (відновлення) компанії GetLoad.cz через "AKM-GROUP CZ".

За даними ветерана, Міноборони повідомило, що зазначені патрони не можуть бути використані у військах, оскільки, окрім того що є цивільними та не бронебійними є відновленими ("релоад"). "Спецтехноекспорт" ж нібито повідомив, що зазначені патрони вже поставлялися Міністерству оборони раніше.

Лапін виклав візитну картку фінансового директора "AKM-group CZ" Анатолія Паланійчука – людина з таким ім'ям та прізвищем деякий час очолювала податкову інспекцію в Чернівцях та був керівником Федерації дзюдо у Чернівецькій області.