RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Жумаділов тягне до переможців тендерів на їжу для ЗСУ заздалегідь визначені "прокладки" - ЗМІ

Шостий апеляційний адміністративний суд 20 лютого частково задовольнив позивні вимоги до ДП "Державний оператор тилу", яке очолює чиновник Міноборони Арсен Жумаділов. Позивач – ТОВ "Трейд Граніт Інвест" – звернувся в до суду, бо умови конкурсу, сформовані ДП, позбавляли всіх учасників ринку можливості брати участь у тендері та не створювали конкуренцію.

Однією з вимог була наявність складських приміщень площею не менше 2000 кв метрів та морозильних камер від 500 кв м. Медіа запідозрили Жумаділова у прагненні "призначити" переможцями конкурсу заздалегідь визначені фірми, котрі відповідали таким вимогам, йдеться в матеріалі КП.UA.

У розпорядження ЗМІ опинилися дані, надані Жумаділовим суду та позивачу. Із наведеної таблиці випливає, що переможці торгів вже визначені, і ними виступають 4 фірми, що є регіональними рітейлерами, під яких і писалися умови тендерів. Йдеться про ТОВ "Апельмон Прайм", ТОВ "Уністор", ТОВ "Копійка-Центр", ТОВ "ЛК-Транс".

Відомо також, що Жумаділов планує торги на Прозорро. Таким чином це може означати, що він проігнорував рішення суду, котрий постановив стягнути з ДП "Державний оператор тилу" майже 582 тис. грн судового збору. Ці гроші з держбюджету могли піти на дрони або інші потреби ЗСУ.

Раніше вартість харчового набору для захисників під кураторством ДП Жумаділова вже зросла з 107 до 137 грн на добу. В цілому різниця тільки на двох тендерах склала 1,5 млрд грн, з яких ДП отримала 0,4% комісійних. "Державний оператор тилу" зацікавлений у зростанні вартості харчування військових, оскільки це означає збільшення його утримання, на чому вже наголошували ЗМІ.