RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Афільований до керівника НКРЕКП бізнес будує Дністровську ГАЕС за понад 40 млрд з бюджету - розслідування

Очільник НКРЕКП Валерій Тарасюк, якого призначили на посаду вже вдруге, продовжує бути співвласником принаймні 2 приватних компаній. Аналіз зв'язків його бізнес-партнерів вказує на те, що "не чужі" для Тарасюка фірми освоюють мільярдні державні підряди на енергетичних об'єктах.

Так, за даними реєстрів Тарасюку належать по 10% у ТОВ "КОМПАНІЯ "МЕТАЛ ІНВЕСТ" і ТОВ "МЕТАЛІНВЕСТ "СТАЛЬКОНСТРУ­КЦІЯ", пише сайт "Головне".

І перша і друга спеціалізуються на обробці металів та виробництві будівельних металевих конструкцій, та декларують, що за час війни в Україні значно збільшили свої доходи. Дохід ТОВ "МЕТАЛ ІНВЕСТ "СТАЛЬКОНСТРУ­КЦІЯ" за 2023 склав, зокрема, понад 26 млн грн, а дохід ТОВ "КОМПАНІЯ "МЕТАЛ ІНВЕСТ" – понад 200 млн грн. Обидві компанії очолює Дунайський Олександр Ігорьович. Через компанію ТОВ "ШДСУ", де Дунайський директор і одноосібний власник, бізнес Тарасюка пов'язаний з Консорціумом "НВО "УКРГІДРО­ЕНЕРГОБУД". У Консорціумі ТОВ "ШДСУ" йому належать 20%. Ще по 20% мають: ПРАТ "МЕТРОБУД" (з домініканським офшором у структурі власності), ТОВ "НТК ЕНПАСЕЛЕКТРО", ТОВ "ДНІПРО-СГЕМ", ТОВ "ІНТЕРГІДРОБУД". Усі є учасниками державних закупівель на десятки й сотні мільйонів гривень. Консорціум "НВО "УКРГІДРО­ЕНЕРГОБУД" на 1/5 частину належить директору двох фірм Тарасюка.

"Дохід вказаного Консорціуму за 2023 рік склав майже 2 млрд грн, чистий прибуток з якого – 58,7 млн грн, що в 4 рази перевищує заробітки компанії у 2022, та у понад у 2,5 раза – прибутки довоєнного 2021. Тож, під час двох років в Україні на долю вказаного Консорціуму припадає буквально фінансовий розквіт. Зумовлено це в першу чергу грошима з державного бюджету країни. Адже Консорціум "НВО "УКРГІДРО­ЕНЕРГОБУД" лише протягом двох років війни отримав 22 державних замовлення від ПРАТ "Укргідроенерго" на виконання різних будівельних та інженерних робіт переважно на Дністровській ГАЕС, хоч і не мав жодного подібного досвіду до 2021 року. Ще у 2018 році, наприклад, на будівництво Дністровській ГАЕС залучали напряму китайських партнерів України – виробників потрібного обладнання і виконавців відповідних робіт", - йдеться у матеріалі.

У 2023 році Консорціум, афільований з Тарасюком, заробив на Укргідроенерго майже 2 млрд грн. А з 2021 по 2023 рік – понад 42 млрд грн.

"Таким чином, близький до керівника Національного регулятора енергоринку бізнес заробляє на об'єктах іншого державного енергетичного підприємства. І останнє багато в чому залежить наразі від Тарасюка, зокрема, з погляду встановлення тарифів на електроенергію з ГЕС та ГАЕС", - пише видання.

Укргідроенергоще з часів Януковича очолює Ігор Сирота. Валерій Тарасюк своєю чергою у 2020 році був звільнений з посади голови НКРЕКП, написавши заяву "за власним бажанням". За даними ЕП, його усунення було пов'язано з неефективністюта перевищенням повноважень регулятора стосовно врегулювання цінових дисбалансів.