RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Тютюнові "спонсори війни": нардепи готують нові заходи щодо "Філіп Морріс"

Як імовірно вбачається з аналізу експертів ринку, транснаціональні тютюнові кампанії намагаються зберегти позиції в РФ й одночасно отримувати надприбутки в Україні. Про це, наприклад, пише у блозі директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Він нагадав власний текст про "Філіп Морріс", якій належать бренди Marlboro, Parliament, Bond, Chesterfield, L&M, Next, HEETS тощо.

"В 2022 році Philip Morris заявив про намір продати свій російський бізнес… Частка ринку торгових марок Philip Morris International в росії склала понад 30% у 2019-2023. Наразі сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International в рф перевищив 2 млрд дол... Україна внесла Philip Morris до списку країн спонсорів війни (реєстр НАЗК)", - зазначає експерт.

Фото: Віталій Кулик на Facebook

Він вказав, що менеджмент "Філіп Морріс" у відповідь робить "якісь нечіткі відмазки, киває головою", і нібито замовив кампанію проти критиків бізнесу з росією.

Кулик вважає, що з високою імовірністю "У медіаатаки на нардепа Євгена Петруняка вуха ростуть саме від тютюнових лобістів з запахом крові на руках". Експерт нагадав, що "Петруняк є ініціатором кількох законопроектів, які мали завдати серйозного клопоту Philip Morris та іншім тютюновим спонсорам війни".

За його словами, йдеться про адвалор – це змінна складова акцизного податку на тютюнові вироби, яка визначає розмір податку в залежності від ціни. У 2013 році уряд Азарова умисно знизив адвалорну складову українського акцизного податку на тютюнові вироби з 25% до 12%: "українські "Прилуки" чи "Приму" було прирівнено до цигарок преміум класу, типу "Мальборо". Зроблено це було в інтересах фірми - монополіста, наближеного до родини Януковича", - вказує експерт.

Тим часом, в країнах ЄС адвалорна ставка сягає 52% - в Європі з цигарок преміум-класу більший податок ніж з дешевих, а в Україні з однієї пачки цигарок за 55-65 грн до бюджету сплачується 50,33 грн акцизного податку, а з пачки за 100-106 грн - 50,34 грн.

Також прогнозованою проблемою для тютюнових компаній, що залишись у РФ, можуть стати активності Петруняка з блокування ініціативи знизити на 20% акциз на електронні сигарети, стіки, з якими Philip Morris є монополістом. На думку експерта, через це бюджет України може втратити десятки мільярдів.

"Якщо ми не можемо застосувати санкції щодо окремих спонсорів війни (питання: чому?), то принаймні ми можемо захистити державний бюджет. В нас вибір: наповнювати бюджет для захисту України, або дати спонсорам війни, отримати млрд надприбутки, частина з яких піде на нові ракети та дрони, що падатимуть на наші голови!", - підсумовує Віталій Кулик.