RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Косюк порівняв аграрні дотації в Україні та ЄС і вказав на головну проблему

Глава "Миронівського хлібопродукту" ("МХП") Юрій Косюк розповів, чому дотації в Європейському союзі допомагають фермерам розвиватися, а в Україні - можуть привести до банкрутства.

Про це він заявив в інтерв'ю "РБК-Україна".

За словами Косюка, ЄС витрачає на аграрні субсидії третину європейського бюджету, і європейський фермер сьогодні може не заробляти нічого, але за рахунок субсидій у нього буде заробіток від 300 до 700 євро на гектар. У цей же час українські фермери отримують мізер, але повинні бути не гірше європейських на світових ринках.

"Ми розташовані на території Європи, ми йдемо в Європу, і ми повинні бути в однакових умовах і стандартах. Або європейці знижують свою підтримку, і Україна тоді перебуває з ними на рівних позиціях, або Україні потрібно буде визнати, що дуже багато низькоефективних виробників просто збанкрутують. Це може викликати певний ціновий шок і певний сплеск безробіття. Відповідно, державі треба розуміти, чи готова вона підтримувати галузь і яким чином витримувати баланс з ЄС", - сказав він.

Глава "МХП" додав, що механізм розподілу дотацій в Україні до кінця не встановлений.

"З року в рік змінюються суми, напрямки та одержувачі. У минулому році діяв принцип: чим більше платиш податків в казну, тим більша сума компенсацій, але такий підхід не влаштував популістів, що сидять в "тіні" і претендують на дотації... Ми таких дуже багато знаємо, чий бізнес перебуває в "тіні", чий бізнес обертається навколо придбання товарів сільськогосподарського призначення через готівку", - сказав Косюк.

Він уточнив, що популістам допомагають окремі політичні сили, які мріють позбавити пташників, а в більшій мірі великих виробників, державної підтримки, і мають в цьому напрямку якийсь прогрес - така норма вже закладена в законодавстві і повинна вступити в силу в 2022 році. Але глава "МХП" впевнений, що будь-який удар по великих пташниках відрикошетить на дрібні фермерства, які не маючи запасу міцності, можуть просто не витримати і зникнути.

"Багато дрібних і неефективних виробників можуть закрити свої виробництва. І, думаю, що в кінці кінців такі речі позначаться на споживачі ціною. Все дуже просто: зменшиться пропозиція - збільшиться ціна. Це буде важко перший-другий рік. Потім бізнес адаптується до цього. Але до цього треба бути готовими, що буде вище ціна, і буде якась частина безробіття, і дуже багато можливостей для популістів", - пояснив Косюк.

Крім того, він прокоментував спроби роздути скандал в ЗМІ про суму держпідтримки, виділеної "МХП" в минулому році.

"Ми публічна компанія, і ви можете подивитися на фінансові результати компанії. Чи впливає вона (державна підтримка - ред.)? Вона впливає. Значно? Ні", - підкреслив Косюк.

За його словами, поки не ясно, як буде розподілятися держпідтримка в 2018 році, і така плутанина в галузі вперше за останні 15 років.

"Ще ніхто не бачив філософію розподілу цих грошей. А це найголовніше. Ми боремося з Міністерством економіки, щоб вони підготували якісь зрозумілі правила гри. Поки правила гри ніхто не видав, і я не впевнений, що вони взагалі у них є", - резюмував Косюк.