RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Могильов запропонував повернути підтримку фермерам і обмежити діяльність агрохолдингів

Лідер партії "Незалежність" Анатолій Могильов назвав питання землі - "питанням національної безпеки країни, та її продовольчої безпеки".

Про це він заявив в ефірі ток-шоу "Стіна" на телеканалі "112- Україна"

За його словами, якщо найближчим часом відкрити ринок землі, то Україна швидко позбудеться земельних ресурсів, а це є "зрадою державних інтересів". Політик як приклад навів приватизацію підприємств металургійної, хімічної, машинобудівної промисловості, після чого країна втратила контроль над цими галузями, а багато фабрик і заводів були зруйновані, хоч і потрапили в руки іноземних інвесторів.

На думку Анатолія Могильова, необхідно так вибудувати систему взаємовідносин учасників агробізнесу, щоб мінімальний прибуток отримували агробаронів, а максимальний - ті, хто своїми руками виробляє хліб, молоко та інші товари сільгоспвиробництва.

"Поки ж у нас все навпаки: фермери сьогодні обробляють землю за копійки, над ними стоять агрохолдінгі, які вигрібають левову частку прибутку, замість того, щоб пускати ці гроші на розвиток села, підтримку інфраструктури", - вважає політик.

Анатолій Могильов попередив, що така система призведе до нового витка пограбування аграріїв - при покупці врожаю.

"Дрібним господарствам урожай зберігати ніде, і вони його продають прямо з поля. Спеціально під це сьогодні опускають долар, щоб купити зерно за безцінь, а потім відвезти його в порт і там продати мінімум на 50% дорожче. Тобто, купивши у селянина тонну зерна по 3500 гривень, трейдери продають його по 5000 гривень", - пояснив політик.

Він підкреслив, що обов'язок держави зробити так, щоб ці гроші залишалися у аграріїв, а не текли в кишені олігархів, в тому числі, і зарубіжних. Політик вважає, що відповідальність за такий стан справ прямо лежить на діючих парламенті і уряді.

Могильов вважає, що головна функція держави - робити все для зручності та вигоди своїх громадян. На його думку, влада усунулася від цього, поступово прибравши дотації і практично ліквідувавши держпрограми підтримки садівництва, тваринництва, фермерських господарств.

Політик заявив, що партія "Незалежність" виступає за державну підтримку фермерських господарств, де працюють українці, і за те, щоб на законодавчому рівні обрізати можливість отримання надприбутків агрохолдингами.