RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Рівноправність і гнучкість: Наталія Романенко з "Укрлендфармінг" розповіла про очікування від нового Трудового кодексу

Представники найбільших роботодавців України зустрілися з імовірним главою Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення для обговорення проекту нового Трудового Кодексу.

"Укрлендфармінг", один з найбільших агрохолдингів Європи, вважає, що новий Трудовий кодекс повинен бути більш гнучким, враховувати реалії бізнесу і забезпечувати рівноправні відносини між роботодавцем і працівником.

Роботодавці зібралися для обговорення проекту нового Трудового Кодексу України з Галиною Третьякової, новообраним депутатом від "Слуги народу", яку партія визначила вірогідним главою Комітету з питань соцполітики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Зустріч відбулася з ініціативи Федерації роботодавців України. У зустрічі взяли участь представники великих компаній - членів ФРУ, "Укрлендфармінг" (Ukrlandfarming), Kyivstar, "Укрзалізниця", Крюківський вагонобудівний завод, Метінвест, Харківський плитковий завод, "Єврокар" та інших.

Наталія Романенко, керівник департаменту з управління персоналом групи компаній "Укрлендфармінг", зазначила, що в Україні з'явилися нові форми зайнятості, динаміка ведення бізнесу вимагає спрощення процедур оформлення, а персонал - інших форм стимулювання, ніж в чинному кодексі.

Починаючи з 2001 року за підтримки Міжнародної організації праці почалася робота з підготовки реформи трудового законодавства. Активну участь в цьому процесі бере група компаній "Укрлендфармінг" як роботодавець, який створює десятки тисяч робочих місць з конкурентними зарплатами.

"Проект Трудового кодексу розглядається вже 18 років, наша експертна HR-група бере участь в цьому більше 5 років, ми розуміємо, що навіть цей процес перегляду законодавства не встигає за змінами в бізнесі, тому навіть останній проект вимагає перегляду", - розповіла Наталія Романенко, НR-директор агрохолдингу, в коментарі "Обозревателю". - На нашу думку, завдання нового Трудового кодексу полягає в забезпеченні рівноправних відносин між роботодавцем і працівником, створенні більш гнучких законодавчих положень, які будуть враховувати всі реалії бізнесу на сьогодні".

Той факт, що всі проекти Трудового кодексу раніше не приймалися, означає, що в них не залишилося нічого нового, підкреслила Наталя Гостєва, директор Департаменту дерегуляції підприємницької діяльності ФРУ. Останній варіант - законопроект №1658 - кілька років чекає розгляду в другому читанні у ВР. Тим часом бізнес, в тому числі аграрний, стикається з незручностями, створеними застарілим трудовим законодавством.

"Бізнес настільки змінився за 20 років, що атавізми Кодексу законів про працю, складеного в радянські часи, часто існують лише формально, але не регулюють трудові відносини між роботодавцем і працівниками, - каже Наталя Романенко. - З'явилися нові форми зайнятості населення, технології, персонал потребує іншої мотивації та пільг, динаміка бізнесу вимагає швидких рішень, а навіть оформлення трудових відносин зараз досить трудомістке в порівнянні з досвідом за кордоном, де оформлення займає 2 хвилини".

рупа компаній "Укрлендфармінг" бізнесмена Олега Бахматюка вважається одним з кращих роботодавців України. Це один з найбільших українських агропромислових холдингів, підприємства якого знаходяться в більш ніж 600 населених пунктах 22 областей України та створюють робочі місця для майже 30 тисяч працівників.