RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Аграрії розкритикували спробу заборонити імпорт добрив в Україну

Керівники провідних аграрних об'єднань України обурені рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ - створена при Кабміні, головує Степан Кубів) - про проведення розслідування щодо імпорту в Україну азотних добрив і добрив мінеральних із вмістом азоту, фосфору і калію, незалежно від країни походження.

Про це глави "Всеукраїнської аграрної раді" (ВАР) Андрій Дикун та "Союзу виробників, імпортерів і трейдерів агрохімії і агротехнологій" Сергій Рубан заявили в ході прес-конференції в Києві, передає кореспондент "Апострофа".

На їхню думку, подібне рішення, яке мотивується, нібито, захистом українських виробників добрив, сприятиме зміцненню монопольного становища на ринку олігарха Дмитра Фірташа. А для українських аграріїв буде означати збільшення собівартості їх продукції.

"Ми ведемо боротьбу за доступність для українських аграріїв добрив з 2014 року. Боротьбу з одним з українських олігархів Дмитром Фірташем, який різними методами намагається зміцнити свою монополію і нажитися на питанні. Хоча після тотальної заборони ввезення добрив з РФ, нам допоміг не він, а саме імпорт з інших країн - країн Європейського союзу, Перської затоки, ближнього зарубіжжя. Цей імпорт дозволив зберегти баланс цін на внутрішньому ринку. Тепер це все хочуть заборонити", - розповів Дикун.

За його словами, наслідками розслідування, яке розпочала МКМТ, може стати підвищення митної ставки для ввезення добрив до 20% або виборча заборона імпорту з деяких країн.

"Чекаємо зустрічі президента Зеленського з Трампом, результатів форуму в Туреччині, який провели два президента. І на тлі таких позитивних речей, ми маємо ситуацію, коли уряд приймає рішення про проведення розслідування щодо заборони ввезення добрив з інших країн. Кажете, зона вільної торгівлі з Туреччиною? Переговори з Трампом, щоб він нас захищав перед Росією? Як він повинен це робити, якщо ми забороняємо ввезення добрив з США", - задається питанням він.

Крім того, вважає Дикун, режим нагляду, який можуть ввести ще до початку основних заходів розслідування, також негативно вплине на агробізнес.

"Цей режим означає, що кожна машина, кожен вагон, кожен корабель - будь-яка партія продукції, яка заходить в Україну, повинна буде узгоджуватися з чиновниками Мінекономіки. Це однозначно корупційна складова", - стверджує глава ВАР.

У свою чергу Сергій Рубан бачить в цій ситуації ознаки того, що представники старої "хімії", на кшталт Дмитра Фірташа, намагаються виправдати небажання вкладати кошти в модернізацію виробництва і хочуть вирішити свої проблеми за рахунок аграріїв.

"Замість того, щоб вкласти гроші в модернізацію вони йдуть найпростішим шляхом - намагаються знищити конкурентів, лобіюючи заборону ввезення імпортних добрив", - вважає Рубан.

Як наслідок, подібне рішення МКМТ може вдарити не тільки по імпортерам добрив, аграріям, які напевно зазнають їх дефіцит, а й по всім українцям.

"Частина добрив у вартості сільгосппродукції становить близько 30%. Якщо ціна на добрива буде рости, у аграріїв буде рости собівартість. А це призведе до того, що виростуть ціни на прилавках. І до росту імпорту продукції з-за кордону. У цілому це дуже дурна ситуація. У мене складається враження, що їм (представникам МКМТ, які прийняли рішення про розслідування, - ред.) хтось заніс пару валіз грошей. Ті їх взяли і вирішили підкласти ось таку свиню нашому президентові. Але, дай бог, зараз у нас нова влада в країні, новий глава РНБО. Ми впевнені, що вони нас почують і приймуть правильне рішення", - резюмував Андрій Дикун.