RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Країна втрачає врожаї: експерти закликали Верховну Раду допустити новітні ЗЗР на поля

Українським сільгосптоваровиробникам фактично заблокований доступ до інноваційних засобів захисту рослин (ЗЗР).

Про це пише видання Agroportal.

Врегулювати ситуацію має Верховна Рада, спростивши процедуру ввезення у країну зразків пестицидів для досліджень. Ці зміни відображені у законопроектах № 2548, № 2289, вони були підтримані Комітетом з питань аграрної та земельної політики.

"Ми вже втратили сотню потенційно інноваційних пестицидів", — зазначив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Він додає, що рівень урожайності на 25-30% залежить від ЗЗР і якщо ситуацію не виправити, то урожайність не зростатиме і не вдасться знизити пестицидне навантаження на поля.

Головний агроном аграрної компанії ІМК Олександр Гірман підтверджує, що для сучасного аграрного виробництва важливо застосовувати інноваційні ЗЗР, адже "застосування тих самих речовин призводить до виникнення стійких шкідливих організмів та накопичення їх в об’єктах довкілля".

Керівник агрохімічного напрямку Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Віктор Погорілий звертає увагу, що зміни не стосуються комерційних партій пестицидів. Їх обіг регулює частина ст. 4 Закону України "Про пестициди та агрохімікати", де вказано, що ввезення незареєстрованих пестицидів в країну заборонено.

"Норма вигідна тим, хто або завозить продукцію поза контролем, або тим, хто "виробляє" продукцію в Україні. Виробляє в лапках, оскільки при такому виробництві 90% компонентів імпортується, а локалізується змішування і фасування", — зазначає Погорілий.

У ЄБА додають, що з 2016 в Україну зайшло максимум 2-3 нових речовини, а реєструються генеричні препарати, копії, або відбувається розширення реєстрації відомих речовин.

"Закладаємо полігон площею 16 га, де плануємо випробовувати ЗЗР, добрива, насіння. Нам цікаві нові ЗЗР, ми б хотіли мати до них доступ. Самим обирати, як покращувати врожай", - сказав директор компанії "Кусто Агро Фармінг" Володимир Сірий.

Експерти відкидають заяви екоактивістів, що Україна стане полігоном для випробовування небезпечних речовин.

"Ввезення зразків для наукових цілей не може нести загрози для екології. Ввезення здійснюється в мінімальних об’ємах, під контролем держави. Випробування проводять уповноважені наукові установи", - вказав президент Фітосанітарної асоціації України Владислав Седик.

Віктор Погорілий вказує, що у світовій практиці місце виробництва препарату не дорівнює місцю його реєстрації.

"Препарат для захисту українського жита може вироблятися в Пуерто-Ріко, де про вирощування такої культури майже ніхто не чув", -додає Погорілий, наголошуючи, що практики реєстрації ЗЗР в країні виробництва немає в ЄС та інших країнах світу.

Відкидає екологічну загрозу голова комітету ВРУ з питань аграрної політики Микола Сольський.

"Екологічну проблему маємо через блокування продуктів нового покоління", - каже він.

Він звертає увагу, що досліджуваний зразок здійснюються під наглядом держави, а продукція, отримана в результаті проведення польових випробувань пестицидів і агрохімікатів, знищується.

У профільній асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" стверджують, що за таких обставин український аграрій залишається за бортом інноваційного розвитку систем захисту рослин. Гендиректор УКАБ Роман Сластьон резюмує, що українські агровиробники змушені захищати урожай тим, чим європейські чи американські фермери користувалися років десять тому.