RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Може привести до катастрофи аграрної галузі України: британські ЗМІ оцінили збиток від тиску НАБУ на Бахматюка

Штучне доведення до банкрутства найбільшого українського виробника яєць - агрохолдингу "Авангард" Олега Бахматюка - може стати "небаченою катастрофою для всієї аграрної галузі України".

Про це написало профільне британське видання PoultryWorld, повідомляють "Українські новини".

"Над українською яєчною промисловістю нависають темні хмари", - вважає британське ЗМІ.

З початком кризи в 2014 році багато українських компаній виявилися в скрутному становищі, однак зараз у критичній ситуації опинився сільськогосподарський холдинг "Авангард". Якщо тиск на холдинг призведе до банкрутства, це "було б небаченою катастрофою для всієї аграрної галузі України". Видання зазначає, що підприємство пережило кризу в 2014 році після анексії Криму Росією. Скорочення поголів'я птахів на утриманні в 2015 році відбулося тому, що господарства на сході України, розташовані поблизу зони конфлікту, припинили виробництво. Крім цього, внутрішній попит на яйця впав через зменшення споживання. Однак підприємство в значній мірі переорієнтувалося на експорт, який показує щорічне зростання.

Британське видання пише, що проблеми почалися через конфлікт власника агрохолдингу Олега Бахматюка з НАБУ.

"Конфлікт між Олегом Бахматюком, власником "Авангарду", і владою України може свідчити, що ситуація виходить з-під контролю. Міжнародні кредитори підприємства "Авангард" написали листа прем'єр-міністру Олексію Гончаруку із запитом, чи дійсно слід НАБУ переслідувати Олега Бахматюка", - пише ЗМІ.

Йдеться про кримінальну справу, що була відкрита НАБУ щодо рефінансування банку, яку сам бізнесмен вважає тиском на бізнес.

"Бахматюк відкрито говорить про можливе банкрутство гіганта з виробництва яєць, заявивши, що "досягнення конструктивної позиції з кредиторами і урядом заощадить більше вартості акцій, а спроба продати активи по частинах призведе до великих втрат". Крім можливого краху компанії, існує також загроза її незаконного поглинання", - пише ЗМІ.

"Банкрутство "Авангарду" призвело б до турбулентності не тільки в Україні, а й на світовому ринку яєць, - розповіло джерело PoultryWorld щодо українського птахівництва. - Ніколи раніше компанія такого масштабу не припиняла свою діяльність, і причин для цього не було: "Авангард" - ефективна компанія. Є здоровий глузд і політика, і іноді переважає політика".

Агрохолдинг "Авангард" є одним з найбільших виробників яєць і яєчних продуктів в світі. Станом на кінець 2018 року агрохолдинг займав 30% промислового ринку яєць і 66% ринку сухих яєчних продуктів України. "Авангард" (AVANGARDCO IPL) є найбільшим експортером яєць і сухих яєчних продуктів України і реалізує продукцію в більш ніж 40 країн світу, в основному на Близький Схід, в країни Африки, Азії, СНД та ЄС.