RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Будівництво ядерного могильника біля ЧАЕС: названа головна загроза

Основним ризиком ядерного могильника, який почали зводити в Чорнобильській зоні, є людський фактор і терористичні акти.

Про це в коментарі "Апострофу" повідомили експерти.

Так, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко попереджає про ризики при вивантаженні відпрацьованого палива і під час його зберігання на відкритому повітрі.

"Яким чином буде гарантована безпека транспортування і охорона цього об'єкта? З урахуванням того, що в Японії, яка значно випереджає Україну, сталася така серйозна аварія на станції "Фукусіма", занадто велика відповідальність - проганяти через Дарницький або Київський вокзали ешелони з відпрацьованим ядерним паливом", - говорить він.

Мінімізувати вплив людського фактора можна побудувавши систему контролю реагування на ситуації.

"У разі будь-яких ушкоджень бетонних блоків паливо можна перевантажити в інший без істотних загроз для навколишнього середовища, але зробити це потрібно вчасно. Що стосується опадів, які будуть випадати на цю відкриту площадку, і пилу, який там буде утворюватися, необхідні справно працюючі системи змиву, очищення і все так же - контроль за цим", - зазначає завідувач лабораторією радіоекологічної безпеки і радіаційного моніторингу Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем (Харків) Григорій Коваленко.

Разом з тим начальник відділу радіаційного захисту Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Володимир Богорад попереджає, що загрозою для ядерного могильника може стати теракт.

"В умовах, які склалися в Україні, - це основна небезпека, яку представлятиме ЦСВЯП як стратегічний об'єкт", - заявив він.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апостроф.Економіка": В Україні будують "ядерний могильник": є кілька небезпечних моментів.