RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Припиніть підгодовувати олігархів: ​"Наш край" вимагає від влади скасувати RAB-тарифи

Партія "Наш край" вимагає від влади скасувати рішення щодо впровадження RAB-тарифів та припинити постійно підгодовувати бізнес олігархів.

Про це заявив співголова партії Олександр Мазурчак.

За його словами, через це рішення щодо запровадження RAB-тарифів українці щороку платитимуть зі своєї кишені 30 млрд грн за модернізацію приватних енергомереж.

"Влада вирішила реформувати енергетичну галузь за рахунок українців. Для цього уряд впровадив "стимулюючі" тарифи (RAB-тарифи), які мають додатково забезпечити приватні обленерго прибутком у 12,5%, а це 30 млрд грн на рік. Влада декларує підвищення тарифів для споживачів на рівні 10%, але експерти вважають, що зростання цін на електроенергію становитиме 30%. RAB-тарифи потрібно негайно скасувати", — зазначив Олександр Мазурчак.

Він нагадав про досвід минулих років, коли впровадження RAB-тарифів призвело лише до збільшення прибутків олігархів, і аж ніяк не до модернізації енергомереж.

"Досвід 2001 року, коли для п'яти обленерго запровадили додатковий прибуток у розмірі 17% через RAB-тарифи, показав, що жодна копійка із цього прибутку не пішла на модернізацію енергомереж. Власники лише отримували гроші, але замість інвестування в розвиток мереж, просто виводили гроші за кордон. Що заважало олігархам інвестувати в модернізацію? Нічого! Не будуть вони робити це й зараз", — переконаний Олександр Мазурчак.

Він закликав владу припинити витягувати гроші із кишень українців під виглядом реформування і модернізації та зобов'язати монополістів вкладати прибуток у модернізацію енергомереж.

"Влада має припинити підгодовувати бізнес олігархів та скасувати RAB-тарифи. Реформи для людей, а не для збагачення олігархів", - підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, 10 січня набула чинності постанова НКРЕКП щодо запровадження стимулюючих тарифів для обленерго. Постановою закладається так зване RAB-регулювання дохідності для обленерго на рівні 12,5% річних на нову та 12,5% на стару базу (йдеться про інвестиції в нові та старі активи компаній).