RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Лідер "Основи" Ніколаєнко вказав на неспроможність влади убезпечити енергетику України

Голова політичної партії «Основа» Андрій Ніколаєнко вважає, що на четвертому році конфлікту на Донбасі українська влада не спромоглася забезпечити технологічні рішення, які дозволили б відмовитись від постачання російського газу.

«На превеликий жаль, ми маємо констатувати, що енергетична незалежність від Росії є дуже умовною. Газ для України нібито йде не напряму з Росії — купуємо його з Європи. Але фактично це російський газ, і ми повинні це розуміти. Він фізично російський, він там видобутий, а нам проданий через європейців. Проте Європа неоднорідна з цього питання, там є різні сфери впливу, й росіяни мають потужне лобі в Німеччині і не тільки. Тому очевидно, що, використовуючи свої зв'язки, вони просуватимуть «Північний потік-2»», — заявив Ніколаєнко в ефірі телеканалу Zik.

Голова «Основи» також зазначив: українська влада мусила б підготуватися до імовірного шантажу із боку «Газпрому» за допомогою сучасних технологій, які дають змогу диверсифікувати постачання палива.

«Із початку конфлікту на Донбасі не виконано велику кількість потрібних речей: не збудовано LNG-термінал, не зроблено інші речі, які б дозволили Україні спокійно реагувати на будь-які закиди Москви в енергетичній сфері. Країна має відреагувати на ці виклики, насамперед, технологічно та, нарешті, від розмов перейти до реальних речей», — підкреслив Ніколаєнко.

Крім того, голова партії «Основа» наголосив: ситуація в енергетичній галузі погіршується тим, що наша держава втратила можливість закуповувати вугілля на Донбасі, яке могло б стати альтернативою російському паливу.

«Питання в тому, що Україна після чотирьох років війни, не денонсувавши велику кількість договорів з Росією, блокує свій власний Донбас, продовжуючи воювати там. Це все — комплекс питань, які вимагають стратегічних рішень. І ми знову приходимо до того, що на чолі держави стоять люди, які просто того не розуміють та не дбають про стратегічне вирішення питань енергетичної безпеки», — констатував Ніколаєнко.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: БізнесЕнергетика
Теги: