RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

​Необхідно вкладати в зелену енергетику, а не субсидіювати видобуток вугілля – Косюк

Голова правління МХП Юрій Косюк вважає, що Україні потрібно інвестувати в альтернативну енергетику, а не субсидіювати вугільну промисловість.

На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що за останні два роки інвестиції у відновлювальну енергетику склали понад 550 млн. євро. А це, своєю чергою, дало змогу запустити 560 МВт додаткових енергетичних потужностей.

«Це в 1,5 рази більше ніж вироблятиме скажімо, криворізька ТЕС після можливої реконструкції. Але справа не лише в цьому», - наголосив Косюк.

Бізнесмен говорить про те, що вітчизняні ТЕС вже давно зносилися і є морально та технічно застарілими. Він підкреслив, що 80% з них випрацювали свій ресурс і потребують капітальних ремонтів.

«Більшість з них працюють на антрацитовому вугіллі, яке на 100% закуповується за кордоном, в тому числі і в Росії. Переведення потужностей на вугілля газової групи теж має свої нюанси. В деяких випадках ТЕС повинні замінити до 25% устаткування», - наголосив Косюк.

Юрій Косюк

Коментуючи заяву замміністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолія Корзуна щодо необхідності дотацій для вугільної промисловості у розмірі 3,5 млрд. грн., голова правління МХП зазначив, що все це величезні витрати на неефективну і залежну від зовнішніх чинників енергогенерацію. Тому, переконаний Косюк, треба кардинально змінювати підходи в енергетиці. Не вугілля, а сонце, вітер і відходи, перероблені на біогаз повинні, на його думку, стати сферою державних інвестицій.

«Вугільна генерація має стрімко відійти в минуле. Європейська практика засвідчила правильність цього процесу і Україна має лише скористатись вже наявним досвідом провідних країн світу», - резюмував Юрій Косюк.

Нагадаємо, що зараз МХП будує найбільший у Європі біогазовий комплекс під Ладижином у Вінницькій області.