RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

"Нафтогаз" створив схему, яка обійдеться бюджету в 140 млрд: подробиці

НАК "Нафтогаз" запропонував запровадити в Україні нову схему постачання газу для потреб населення та тепловиків, яка щороку потребуватиме не менше 140 млрд дотацій з державного бюджету.

Про це у своєму блозі для порталу "ЛІГА" пише член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Як відомо, нова схема була презентована 26 вересня комерційним директором "Нафтогазу" Юрієм Вітренко.

За задумом менеджерів НАК "Нафтогаз України" постачання газу для потреб населення відбуватиметься через нову компанію "Нафтогаз Трейдинг". Вона буде викупати весь газ "Укргазвидобування" та імпортний газ, який НАК імпортує через свій швейцарський офшор. Причому "Нафтогаз Трейдинг" викуплятиме цей газ за ринковою ціною – Дюссельдорф плюс. Зараз європейський газ на кордоні з Україною коштує більше 480 доларів. А потім ця компанія продаватиме газ, куплений за ринковими цінами іншим дочкам НАКу.

Для цього створені дві компанії - ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" та ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Тепло". Вони, за задумом Вітренка, мають продавати газ населенню та тепловикам вже за цінами, які визначені урядом – тобто за цінами ПСО. Тож, збитки через різницю між ринковою ціною газу і ціною соціальною будуть концентруватися тепер не на "Нафтогазі", а на новостворених дочірніх компаніях, а потім бюджет буде вимушений компенсувати ці збитки.

Корольчук припускає, що розмір компенсації за такої схеми може досягати 140 млрд грн на рік.

Так, населення в минулому році спожило 11,2 млрд куб м газу та 4,6 млрд куб м було використано підприємствами ТКЕ за пільговими цінами (ПСО). Цей обсяг газу - 16,8 млрд куб м за ціною ринковою – на хабі в Дюссельдорфі коштує близько 160 млрд грн. Але за цінами ПСО, встановленими урядом, такий обсяг газу коштуватиме лише 84 млрд грн. Причому не вся ця сума за газ і тепло сплачується споживачами, є ще субсидії – в минулому році обсяг субсидій складав 64 млрд грн.

Якщо додати до субсидій ще 76 млрд грн різниці в ціні між хабом і ПСО, то виходить, що державний бюджет буде сплачувати "Нафтогазу України" 140 млрд грн щорічно.

Корольчук також звернув увагу на те, що перелічені в цій схемі компанії є 100% дочірніми підприємствами ДК "Газ України", яка вже давно збанкрутіла і давно знаходиться в стані припинення діяльності. Це значить, що вона не має проходити регулярний фінансовий аудит, публікувати звітність і проводити прозорі закупівлі товарів та послуг.

"Це значить, що споживач ніколи не дізнається, скільки газу списали на населення, а скільки цього газу перепродали промисловості. Керівництво "Нафтогазу України", фактично, створило для себе непрозорий внутрішній офшор, який прикриватиме всі маніпуляції з газом внутрішнього видобутку", - пояснив він.