RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Батьківщина" вимагає вирішити проблему завищених рахунків за газ

Українська влада повинна врегулювати проблему штучно завищених рахунків за газ.

Про це йдеться у заяві партії "Батьківщина" на адресу президента України, Кабінета міністрів, Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

"Платіжки, які українці отримали у січні, викликали в людей обурення. Партія і її лідер Юлія Тимошенко щотижня отримують тисячі повідомлень відчаю. У них люди повідомляють, що загальна сума комунальних платежів за новими тарифами, встановленими владою, перевищує їх дохід", – повідомили в "Батьківщині".

У партії пояснили, що необгрунтовано завищені рахунки за газ люди отримали з трьох причин.

"Перша – це планове підвищення ціни на газ для споживачів", - зауважили в партії.

Друга причина, на думку політсили, "професійна безпорадність та безвідповідальність уряду і НКРЕКПу питанні норм споживання газу для споживачів без лічильників".

"Влада не змогла захистити в суді свої ж рішення про адекватні норми. Внаслідок цього було повернуто втричі вищі норми споживання від 1996 року. При цьому в окремих регіонах на підставі цих програних судів людям виставляють неіснуючі "борги" за попередні три роки. На фоні підвищення ціни на газ на 23% це вчетверо збільшило рахунки для мільйонів родин українців", -йдеться у заяві партії.

Також в партії зауважують, що третя причина –застосування облгазами так званих "морозних" коефіцієнтів – "архаїчної норми з наказу Міністерства енергетики від 2003 року, який передбачав збільшення нарахувань за газ в залежності від температури повітря".

"Уряд не скасував цю норму, а НКРЕКП як державний регулятор не змусив облгази відмовитися від цієї практики. Хоча ця норма має діяти винятково для непобутових споживачів", - підкреслили в партії.

В "Батьківщині" додали, що ці "причини штучно завищених рахунків за газ доповнюються ще однією глобальною проблемою".

"Попри норми закону, 3 мільйони домогосподарств досі не обладнані лічильниками газу. Уряд не розробив порядок виконання такого закону, а НКРЕКП не заклало витрати на лічильники в тариф", - резюмували в партії.