RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Тарифи на електроенергію в Україні виявилися одними з найнижчих в Європі

Тарифи на електроенергію для наслення в Україні є одними з найнижчих у Європі.

Про це йдеться в матеріалі на mind.ua під назвою "Конкурентний енергоринок: чого чекати промисловим споживачам", пишуть "Українскі новини".

"Україна зберігає найнижчі тарифи на електроенергію для населення в Європі. Середньозважений тариф для домогосподарств в Україні становить 1,03 грн за 1 кВт*год, тоді як аналогічна середня ціна кіловат-години в країнах ЄС – на рівні 20,5 євроцента", - йдеться в статті.

Як пише ЗМІ, найнижчий тариф (крім українського) — в Угорщині – 11,2 євроцента за 1 кВт*год. За нею по висхідній йдуть Румунія (13,3 єц/1 кВт*год), Польща (14,1 єц/1 кВт*год) та Словаччина (15,6 єц/1 кВт*год). Це свідчить про те, що для України співставна ціна має починатися від 3 грн.

Таким чином, в газовій галузі уряд врахував інтереси МВФ та довів ціну блакитного палива для побутових споживачів до рівня Європи. В електроенергетиці ж ми маємо кардинально протилежну ситуацію: ціна в 19,9 разів менша. Останній раз тарифи на електрику піднімали у 2017 році (п'ятиетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2015-2017 роках).

"Після цього п'ятиступінчастого подорожчання ніхто більше в країні до питання необхідності подальшого підвищення ціни на електроенергію для населення публічно не повертався. Хоча з економічної точки зору тарифи потрібно підвищувати, причому рази у два як мінімум. За оцінками Міненерговугілля, "ринкова" ціна кіловат-години для побутового сектору в Україні має становити 2,40 грн", — пише автор.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для промисловості та населення в Україні встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Глава НКРЕКП Оксана Кривенко заявила, що формула Роттердам + стримує зростання тарифів для населення і промисловості. Економія становить до 40 млрд.