RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

У Гройсмана заявляють про серйозні ризики при запуску нового ринку електроенергії з 1 липня

Аналітики німецького проекту Low Carbon Ukraine підготували аналіз ризиків запуску ринку електроенергiї 1 липня 2019 року, і, на їхню думку, якщо запуск ринку не перенести, наслідки для української енергетики і економіки буде складніше виправити, ніж запобігти зараз.

Це випливає з презентації аналізу впровадження енергореформи українськими чиновниками, оприлюдненого на сайті організації.

Слід нагадати, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв про те, що ринок електроенергії потрібно вводити, однак його зарубіжні консультанти рекомендують перенести термін запуску і вказують на серйозні наслідки, якщо реформу не зупинити.

Місією проекту Low Carbon Ukraine є підтримка уряду України шляхом підготовки аналізу і пропозицій з метою стимулювання переходу до низьковуглецевої економіки. Проект має мандат на підтримку роботи віце-прем'єр-міністра, оскільки він координує впровадження Енергетичної стратегії України до 2035 року. Він є частиною Міжнародної кліматичної ініціативи (IKI) і фінансується Федеральним міністерством з питань навколишнього середовища, збереження природи і радіаційної безпеки (відповідно до рішення Бундестагу ФРН).

"Кінцевий результат - ризик інфляції і загального зростання цін", - сказано в звіті експертів.

Тим часом в соціальних мережах прихильники перенесення запуску енергоринку запустили хештег #перенести_ринок, за яким зібрані позиції різних експертів про відстрочку ринку.

Раніше стало відомо, що президент Володимир Зеленський підтримує перенесення запуску ринку е/е на пізній термін, а СБУ висловило застереження про загрози для нацбезпеки в разі запуску енергоринку з 1 липня.

До цього Євросоюз рекомендував відкласти запуск відкритого оптового ринку електроенергії в Україні з огляду на те, що підготовка до його імплементації поки не закінчена.

"Представництво Європейського Союзу та Представництво Європейського Інвестиційного Банку в Україні рекомендують відкласти впровадження нового ринку електричної енергії на обмежений період часу через те, що важливі регуляторні норми і IT-системи ще не готові", - йдеться в заяві ЄС.

У документі наголошується, що запуск ринку з 1 липня може привести до його неправильного функціонування, а значить бути контрпродуктивним стосовно інтересів українських споживачів та учасників ринку.

Підтримали перенесення запуску енергоринку в Україні та інші міжнародні партнери Києва - ЄБРР, ЄІБ, Світовий банк, - які раніше оприлюднили рекомендації про необхідність відстрочити запуск ринку е/е в Україні через ризики для економіки. Фінансові інституції закликають Україну усунути ключові системні нестиковки при проведенні такої важливої енергореформи.

Раніше за введення нового ринку з 1 липня виступу компанія ДТЕК Ріната Ахметова, яка контролює 22,7% енергетики країни, і згодом буде одним з основних вигодонабувачів при запуску енергоринку без створення конкуренції на ньому.