RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Еколог назвала "Метінвест" і "Фармак" успішними прикладами впровадження "зелених" технологій

Український бізнес все більше долучається до проекту "Екотрансформація", підприємства-забруднювачі проводять модернізацію власних потужностей з метою знизити шкідливі викиди.

Про це у коментарі "Обозревателю" повідомила президент Професійної асоціації екологів Людмила Циганок.

Вона назвала кілька успішних проектів, які показують: працювати, не завдаючи шкоди екології – можна.

"Ми, ініціювавши проект "Екотрансформація", ставили за мету стимулювати зелені зміни. Зараз у ЗМІ і суспільстві багато говориться про екологічні проблеми, що Україна не виконує свої природоохоронні зобов’язання, що не вистачає коштів на "зелену" модернізацію. Тому ми поставили собі за мету віднаходити проекти, які показують, що це можливо. І підтверджують, що є два шляхи: або підприємство модернізується, впроваджує іноваційні технології – або з часом у нього не буде вибору, ніж закрити виробництво. Ми не хочемо, щоб підприємства закривалися. Ми – за те, щоб допомогти підприємствам знаходити рішення", - підкреслила Циганок.

Вона зазначила: наразі у результаті моніторингу Професійній асоціації екологів вдалося знайти ряд успішних кейсів по впровадженню "зелених" технологій на українських підприємствах.

Так, велика фармкомпанія "Фармак" розпочала впровадження іноваційних технологій ще у 2016-му році з заміни люмінесцентних ліхтарів на LED освітлення та встановлення частотних перетворювачів на електродвигуни та алгоритми програмного керування інженерними мережами, що наразі дозволяє суттєво скоротити споживання електроенергії. "Фармак" також перейшов до приготування гарячої води у цехах шляхом використання конденсату з відпрацьованої пари.

Також компанія побудувала нову котельню, яка не тільки дозволяє заощаджувати енергоресурси, а й має менші показники викидів забруднюючих речовин.

"Миронівський завод з виробництва круп і комбікормів" встановив обладнання, яке дозволяє виготовляти з відходів виробництва брикети, які використовуватимуться як пальне для твердопаливних котлів. Окрім користі для довкілля (відходи виробництва не накопичуються на полігонах), виготовлення та використання таких брикетів має ще економічний ефект: вони мають вищу теплотворну здатність, ніж дрова, а за ціною – суттєво дешевше традиційних видів палива.

"Метінвест" наразі завершив дворічний проект реконструкції аспірації у конвертерному цеху комбінату "Азовсталь". Наразі проходять пусконалагоджувальні роботи. Попередні виміри підтверджують: ступінь очищення відповідає найкращим практикам ЄС і викиди пилу в атмосферу будуть значно нижчими, ніж раніше.

"Є підприємства, які не в збиток для громад прагнуть, розуміючи шкоду, яку наносить довкіллю господарювання - знаходять рішення, щоб покращувати результати у сфері екологізації. Модернізація – тривалий процес, який супроводжується незручностями. Але якщо підприємства стають на шлях зелених змін і починають зменшувати вплив на довкілля - це позитивно для нашої держави. Це дає можливості Україні виконати природоохоронні зобов’язання" - зазначила Циганок.

Нагадаємо, раніше "Метінвест" підписав контракт з французькою компанією Air Liquide про будівництво кисневого комплексу на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча (ММК) найсучаснішої в Україні повітрерозділювальної установки на загальну суму $78,3 млн.

У запуску проекту взяли участь президент України Володимир Зеленський, посол Франції Ізабель Дюмон та мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: БізнесЕнергетика Тема: Экология
Теги: