RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Працює в інтересах влади та олігархів: експерт розкритикував роботу НАБУ через справи в енергетиці

Правоохоронні та антикорупційні органи в Україні в енергетичних та економічних справах працюють на вимогу влади та наближених олігархів, вважає політолог Петро Олещук.

Про це він написав в своєму блозі, передають "Українські новини".

Він звертає увагу, що у відстоюванні інтересів Ігоря Коломойського, правоохоронні органи демонструють оперативність, і в якості прикладу наводить ситуацію з "Приватбанком", де НАБУ вилучає документи з юридичного захисту банку від Коломойського в судах, та справу щодо "Роттердам+", від запровадження якої Коломойський втратив частину прибутків.

"Цікава справа - Коломойський vs "Приватбанк". За ініціативою НАБУ юристів, які захищають інтереси державного банку, примушують "розкрити карти" стосовно обгрунтування їх позиції. Що може бути краще для Коломойського, ніж знати - на чому саме базується позиція противника. Специфічна ситуація - держорган діє проти держбанкуна користь олігарха", - написав Олещук.

Аналогічна ситуація, на думку політолога, і з розслідуванням щодо формули "Роттердам+".

"Відомо, що Коломойський був дуже "ображений" на авторів формули "Роттердам+", яка впливала на дохідність його феросплавного бізнесу. І от – 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили шістьом особам, "причетним до запровадження формули", про підозру у вчиненні дій, "у результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків". Потім все виявилося не зовсім так - НАБУ повідомило, що до самої формули "Роттердам+" претензій не мають, вважають її виправданою, а мають питання лише до включення вартості доставки вугілля… Вірогідно, й цю претензію знімуть - всі розуміють, що вугілля до ТЕС треба довезти. У будь-якому випадку, тут вже "ефективність" слідчих дій не може не впасти в око", - написав Олещук.

Такі приклади він вважає свідченням того, що в Україні правоохоронні органи працюють, перш за все, на захист інтересів близьких до влади олігархів.

"Українська влада себе таким чином позиціонує - правоохоронні та антикорупційні органи працюють не стільки за законом, скільки на вимогу влади та наближених до неї олігархів", - зазначив Поліщук.

24 березня 2017 року НАБУ відкрило провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". Детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам у справі, жоден з них не був взятий під варту. Пізніше в офіційній відповіді НАБУ на запит Інформбюлетеня ICC Ukraine повідомлялось, що у бюро немає претензій до індексу API2 в основних портах Західної Європи, як базового орієнтира для визначення ціни на вугілля в Україні за формулою "Роттердам +".

Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк вважає, що бізнесмен Ігор Коломойський за період дії прозорого ціноутворення на електроенергію втратив значну частину прибутку від енергоємних феросплавних підприємств, тому мститься тим, хто ввів формулу "Роттердам+".