RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Може привести до віялових відключень: член комітету Ради з енергетики попередив про наслідки зниження price caps

Зниження верхньої межі вартості електроенергії (price caps) не дозволить ТЕС закупити вугілля, що призведе до віялових відключень електроенергії.

Про це повідомив народний депутат України Михайло Бондар, передають "Українські новини".

"Головне застереження проти зниження прайс-кепів в наступному. На світових ринках енергоносії - газ, вугілля, мазут - традиційно дорожчають з жовтня по березень. Тому знижувати прайс-Кепи виходячи з поточної ціни вугілля я б не радив. Якщо знизити прайс-кепи на осінньо-зимовий період, то вугілля ТЕС не куплять і нас чекають віялові відключення. Я сподівався, це ми залишили в минулому", - написав Бондар.

На його думку, аргументи ініціаторів такого рішення не витримують критики. Зокрема, на закид голови комітету ВР з питань ПЕК Андрія Геруса щодо зниження вартості вугілля на світових ринках, він відповів, що вартість паливної складової в тарифі ТЕС також знизилася.

"Про тариф. На 2019 він планувався НКРЕКП в розмірі 2,07 грн / кВт-год. Фактичний тариф - 1,51 грн / кВт-год. Маємо зниження на 27%. Але треба врахувати, що паливна складова становить 70% собівартості. Отже, паливна складова знизилася на 35%. Є 35% зниження світової ціни вугілля та 35% зменшення вартості паливної складової в тарифі ТЕС", - пояснив Бондар.

Він додав, що зниження цінових обмежень вдарить по державним шахтам і спричинить подальше зростання заборгованості по зарплатах перед гірниками.

"Зниження верхньої межі ціни електроенергії боляче вдарить по шахтам. Енергетики будуть змушені купувати вугілля за нижчою ціною. За собівартості вугілля шахт 3,9 млн грн / т це може остаточно доб'є державний вугільний сектор, заборгованість із зарплати в якому становить 1,3 млрд грн. Ініціатори зниження прайс-кепів це врахували? Дуже хочу побачити від них відповідні обґрунтування", - написав Бондар.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг не підтримала зниження лімітів максимальних цін на оптовому ринку електричної енергії "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку (price caps).

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що існуючі обмеження (price caps) на оптовому ринку електричної енергії ледь покривають ціну вугілля, тому відмова НКРЕКП їх знижувати обгрунтована.