RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Україна почала імпорт електроенергії з РФ, а ініціаторів "Роттердам+" переслідує НАБУ - експерт

На думку заступника директора Агентства моделювання ситуацій Олексія Голобуцького в української влади змінилися зовнішньополітичні пріоритети, бо Україна відновила імпорт електроенергії з Росії.

Про це пише він на своїй сторінці в Facebook.

"Голова комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус обіцяв, що "з Росії у нас імпорту електроенергії не буде". Вчора імпорт електроенергії з Росії розпочався. Перед тим Герус протягнув в законопроект №1084 "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії" поправку, яка дозволила імпортувати електроенергію за прямими контрактами. Президент його підписав", - зазначає політолог.

Натомість, Національне бюро розслідувань України (НАБУ) активізувалося в розслідуванні так званої формули "Роттердам+", яка дозволяла закуповувати вугілля для українських електростанцій.

"НАБУ заповзято переслідує ініціаторів формули "Роттердам+", яка три роки дозволяла не імпортувати електроенергію в РФ, проте залишила феросплавні заводи Коломойського без пільг. Ту саму, яку критикував Герус, канал "1+1" та купа професійних "антикорупціонерів"-заробітчан", - підкреслює він.

Експерт підкреслює, що імпорт електроенергії з Російської Федерації здійснюється структурами, наближеними до підприємця Ігоря Коломойського.

"Електроенергію з РФ імпортує компанія "Юнайтед Енерджі". За даними ЗМІ вона була найбільшим постачальником газу видобутку напівдержавної "Укрнафти" для потреб "Дніпроазоту", який входить до активів Ігоря Коломойського. Ще раніше компанія "Нафта Форс", яка формально належить заправнику з АЗС Коломойського, почала постачати російське вугілля на державне "Центренерго", - повідомив Голобуцький.

1 жовтня відбулася перша поставка електроенергії за двостороннім контрактом у напрямі "Росія-Україна", її здійснила приватна компанія "Юнайтед Енерджі", яку пов’язують з інтересами бізнесмена Ігоря Коломойського. Трейдер імпортував з Росії електроенергію рівним графіком потужністю 100 МВт.

Як повідомляв ExPro, 18 вересня Верховна Рада за пропозицією голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса внесла зміни в закон "Про ринок електроенергії", якими був дозволений імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в ОЕС України на умовах двосторонніх контрактів.

20 вересня повідомлялося, що приватна компанія "ТАС енергія країни", власником якої являється бізнесмен Сергій Тігіпко, планує імпортувати електроенергію з РФ у державної компанії "Інтер РАО".