RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Заради збагачення олігархів: Климпуш-Цинцадзе розкритикувала правку Геруса щодо імпорту електроенергії з РФ

Торгівля з країною-агресором для збагачення окремих олігархів є неприпустимою, вважають в євроінтеграційному комітеті парламенту.

Про це заявила голова комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає "Главком".

Депутат нагадала, що голова комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус вніс в законопроект правку, що дозволяла відкрити імпорт електроенергії з Росії, з порушенням регламентних норм і переконував, що імпорт буде здійснюватись з Білорусі.

"Ми розглядали законопроект, що стосувався системи ядерної безпеки в Україні. У ніч перед розглядом в сесійній залі цього законопроекту в другому читанні якимось чином голова комітету пан Герус вніс поправку, що не стосувалася ядерної енергії взагалі, а вносила зміну до закону про ринок електроенергії і яка уможливлювала закупівлю електроенергії з Російської Федерації і Білорусі", - розповіла Климпуш-Цинцадзе.

Депутат зазначила, що поправка Геруса суперечить задекларованій Україною меті щодо інтеграції енергоринку з ЄС і вона, як голова профільного комітету, виступала проти її ухвалення.

"На 19-му, і 20-му саміті Україна-ЄС ми погодилися з європейцями, що ми будемо рухатися до інтеграції української енергетичного ринку повністю до європейського енергоринку. І ось таке відкриття шлюзів для російської енергії, закупівлі енергії з Російської Федерації, потенційно суперечить меті, яку ми узгодили з європейськими партнерами", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона звернула увагу, що перші закупівлі російської електроенергії здійснила компанія, яка належить до групи "Приват", що означає, що Андрій Герус пролобіював цю поправку в інтересах бізнесмена Ігоря Коломойського. І наголосила, що торгівля з агресором заради збагачення окремих олігархів, є неприпустимою, тому депутати будуть ініціювати відміну цієї поправки.

"Ми розуміємо, що пан Герус де-факто пролобіював у такий спосіб, він наполягав, що це саме з Білоруссю дозволить нам забезпечити перетоки, тоді коли потрібно, бо у нас дуже взаємопов'язані енергосистеми. І пролобіював купівлю дешевшої електроенергії з Російської Федерації саме компанією Ігоря Коломойського… Ми з колегами готуємо поправки, хочемо зареєструвати законопроект, який би відмотав ситуацію назад і забезпечив нам можливість взаємодії, коли потрібно, з Білоруссю, але разом з тим не дозволяв торгівлі з агресором заради збагачення окремих олігархів", - заявила Климпуш-Цинцадзе.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", куди глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами.

За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. 1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. Народний депутат України Михайло Бондар заявив, що ініціюватиме відміну поправки Геруса про імпорт електроенергії. 4 жовтня на сайті президента було зареєстровано петицію про заборону імпорту електроенергії з Росії.