RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Схеми в енергетиці за Зеленського нікуди не поділися - експерт

Після приходу до влади Володимира Зеленського очікувані реформи в енергетиці перестали бути пріоритетними, а його оточення отримало контроль над ключовими підприємствами галузі.

Про це написав у Facebook директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, передають "Українські новини".

На його думку, в питаннях енергетики Володимир Зеленський, як і його попередники, вважав за краще узяти під контроль схеми, а не припинити їх існування. Таким чином отримання прибутку від роботи великих енергокомпаній стало елементом "спадкоємності влади".

"Яскравий приклад Центренерго. Основний принцип транснаціоналів - ніякої прямої участі. Тільки менеджмент. Ігор Коломойський давно опанував цей прийом. Кажуть, завдяки його керівництву з прибуткової генерації державна Центренерго вже згенерувала 1,5 млрд збитків. Принцип простий: закупівля вугілля дорожче, продаж на феросплавні заводи - дешевше. У підсумку, продовжуємо нарощувати імпорт вугілля, відкриваємо імпорт електроенергії з країни-агресора ... Профільне міністерство не помічає, комітет парламенту в особі пана Геруса - теж, президент - не в курсі. Обіцяв запитати Гончарука і розібратися. Чи то не запитав, чи то не розібрався, то чи - пішов по шляху попередників. Останній пункт найбільш імовірний, оскільки без відповіді залишилися не тільки дії Коломойського і Геруса", - зазначає Землянський.

"Тарифи на газ для населення - принцип залишився без зміни, значить чекаємо 20% зростання найближчим часом (промисловість уже пішла). Субсидії - без змін, лише в стиснутому варіанті. Дискусія щодо тарифів на е/е для населення - не на часі. З офісу президента - тиша. Якщо на небі запалюються зірки, значить хтось за це заплатив", - підсумував експерт.