RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Потрібна спецціна на газ: екс-радник Міненерго повідомив про ризики зриву роботи Луганської ТЕС

В умовах початку опалювального сезону для роботи Луганської ТЕС необхідно встановити спеціальну ціну на газ, інакше ця станція не зможе працювати.

Таку думку висловив енергетичний експерт, екс-радник міністра енергетики Сергій Чех, передає УНІАН.

На його думку, питання спеціальної ціни на газ для Луганської ТЕС потрібно було вирішувати ще в липні, коли станція перейшла з вугілля на газ через заблоковану залізницю з боку РФ (єдину під'їзну колію до станції).

"Ще в липні, коли перейшли на газ, потрібно було давати спецціни на газ. Є прайскепи (граничні ціни на електроенергію, встановлюються НКРЕКП), з таким паливом (газом) збиток ще більше. У основній енергосистемі енергоблоки можуть зупинятися вночі, щоб не працювати у збиток, але тут такої можливості немає, і граничні ціни прайскепи вбивають всю економіку", - зазначив Сергій Чех.

На його думку, важливо розблокувати постачання вугілля на Луганську ТЕС, про що вже говорив новий міністр енергетики і навколишнього середовища Олексій Оржель.

Нагадаємо, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, якщо проблема Луганської ТЕС не буде вирішена, область може залишитися без електроенергії і тепла в опалювальний сезон.

Як раніше повідомлялося, на початку жовтня міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що якщо поставки вугілля на Луганську ТЕС не вдасться розблокувати, то Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища готове обговорювати питання зміни ціни на газ для підприємства.

Нагадаємо, Луганська ТЕС може отримувати вугілля залізницею лише з російської території, тому що під'їздів до електростанції по контрольованій українською владою території немає. ТЕС забезпечує електроенергією північ Луганської області, на спалювання газу вона вимушено вже переходила в листопаді минулого року.