RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Імпорт електроенергії погіршує надійність енергосистеми - "Укренерго"

У четвер, 21 листопада під час обговорення проекту Звіту з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей начальник відділу науково-проектного центру Національної енергетичної компанії (НЕК) "Укренерго" Борис Костюковський заявив, що імпорт електричної енергії не дозволяє вирішити проблему балансування енергосистеми України, адже імпортні поставки можуть призводити до зменшення резервів теплової генерації, також імпорт в години профіциту (падіння споживання) погіршує надійність роботи енергосистеми.

Про це повідомив ExPro.

"Будь-який імпорт – це заміщення нашої генерації. Очевидно, що заміщення теплової генерації, а це єдиний ресурс, окрім гідроенергетики, для балансування енергосистеми, тобто, витісняючи теплову генерацію, ми витісняємо ті балансові можливості, яких у нас і так не вистачає", - сказав він, додавши, що рівний графік імпорту витісняє атомну генерацію.

Також Костюковський зазначив, що імпорт відбувається в ті години доби, коли спостерігається профіцит потужності в енергосистемах суміжних країн, тобто в середині дня та вночі, коли в Україні й так достатньо своїх потужностей, а не в період ранкового та вечірнього максимумів, коли має місце їх дефіцит.

"На сьогодні, імпорт стараються забезпечити тоді, коли в суміжних енергосистемах виникає профіцит потужності. А коли це виникає? Це, як правило нічний та денний провал, а також сезонне зниження споживання в тих країнах, звідки ми можемо отримувати цей імпорт… Імпорт в нічний період і в денний провал навантаження – це ще більше погіршує ситуацію з можливістю забезпечення балансової та операційної надійності енергосистеми", - сказав представник "Укренерго".

Костюковський, з огляду на вище зазначене, підсумував, що покладатися на імпортні поставки електроенергії в питанні покриття дефіцитів під час зимових максимумів споживання не можна.

"Розраховувати на імпорт в зимовий період, з нашої точки зору, немає змісту. Будувати на цьому стратегію, мабуть, не можна з точки зору енергетичної безпеки країни. Тим паче, що імпорт може бути, а може його й не бути. Тому ми повинні мати власні потужності для проходження зимових максимумів незалежно від можливості імпорту електроенергії", - сказав він.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити імпорт електроенергії з Росії. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту.