RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Коломойський і російська "Інтер РАО" отримують надприбутки від імпорту електроенергії в Україні - нардеп

Російська електроенергія надходить на український ринок у "пікові" години за найвищими цінами, що дозволяє компанії Ігоря Коломойського отримувати надприбутки.

Про це написав народний депутат, перший заступник голови комітету з енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко в Facebook і привів графік поставки електроенергії по 19-21 листопада.

"Російський імпорт не тільки витісняє український атом і українські ТЕС - це вже не новина. Він ще приносить золоті гори, бо входить в години найбільшої прибутковості. З ранку в пікові години і ввечері в пікові години, коли ціна найвища, російська електроенергія ллється в Україні рікою. Вночі, коли ціни обмежені і низькі, поставок майже немає. Вночі система тримається виключно на українських станціях", - написав Кучеренко.

Депутат зазначив, що постачальник електроенергії з Росії - компанія "Юнайтед Енерджі", яка входить в орбіту Коломойського, - заробляє надприбутки. На противагу цьому вночі, коли ціни обмежені і мінімальні, поставки з Росії мінімальні. Таким чином, за мінімальними цінами продається електроенергія українського виробництва.

"У тому числі 19 листопада середня ціна продажу імпортної електроенергії з РФ склала 1391 грн за МВт на годину. У той же час ціна українських ТЕС була 1250 грн, це 11% додаткової маржі для російського ресурсу", - написав Кучеренко.

Він також нагадав, що голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус заявляв, що імпорт з Росії з 15 листопада взагалі припиниться через збитковість. Однак з тих пір імпорт зріс утричі і говорити про його збитковість не доводиться. Заробляє на цьому компанія Коломойського і російський монополіст "Інтер РАО".

Кучеренко зазначив, що у нього є питання не тільки до автора правки, яка дозволила імпорт електроенергії з Росії, але і системного оператора НЕК "Укренерго".

"За графіком стоїть "Укренерго". Диспетчер, який обмежує імпорт вночі, що правильно для енергосистеми, однак в години найбільшого ціни випускає його на ринок. Тому заробляє "Юнайтед Енерджі" і російська "Інтер РАО" замість Енергоатому, Укргідроенерго або українських ТЕС", - констатував Кучеренко.

Раніше народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Олексій Гончаренко заявив, що імпорт електроенергії з РФ означає, що ми фінансуємо енергогалузі країни-агресора, замість власної. На його думку, ситуацію з відновлення імпорту електроенергії з РФ має розслідувати СБУ.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", який дозволив імпорт електроенергії з Росії. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

11 жовтня президент Володимир Зеленський заяви: він не знав, що прийняті зміни в закон про ядерну енергетику дозволили відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ. Президент зазначив, що необхідно розібратися з імпортом електроенергії з Росії.