RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

У російських ЗМІ розповіли про "вибухову ситуацію" в енергетиці України

Через зростання імпорту електроенергії з Росії ситуація в українській енергетиці на межі вибуху.

Про це йдеться в матеріалі "Независимой газети", передає "Обозреватель".

Видання повідомляє, що через критику імпорту електроенергії з Росії та Білорусі Кабмін України звільнив президента "Енергоатому" (під керівництвом якої працюють всі атомні електростанції) Юрія Недашковського. Це рішення викликало протести серед енергетиків, яких підтримали лідери опозиційних фракцій парламенту.

"Ситуація в енергетиці опинилася на межі вибуху, який може мати політичні наслідки. Прем'єр Гончарук підтвердив, що рішення про звільнення Недашковського було прийнято", - зазначає видання.

Видання наводить слова члена наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, який повідомив, що в сегменті "на добу вперед" атомна генерація раніше продавала близько 80% виробленої електроенергії, а після початку імпорту обсяг знизився до 30%. Екс-глава "Енергоатому", констатував, що компанія змушена була піти на балансуючий ринок, це означає для неї додаткові фінансові навантаження.

"Керівники десятка енергетичних компаній звернулися до керівництва держави з листом, де зазначили, що штучні обмеження для українських виробників і повне відкриття ринку для російських і білоруських постачальників створюють ситуацію, що загрожує втратою енергетичної незалежності. Автори звернення пояснили президенту і уряду, що російські і білоруські виробники електроенергії купують газ в два-три рази дешевше, ніж українські. Тому собівартість електроенергії, виробленої в Україні, об'єктивно вище, і конкурувати на рівних неможливо. За даними авторів, зараз тимчасово призупинили роботу сім українських ТЕС", - повідомляє НГ.

Критичну ситуацію в українській енергетиці взяли на озброєння представники опозиції. Зокрема, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що прийняте "Слугою народу" рішення про імпорт знищує українську енергетику, і вона має намір домагатися його заборони. Інші представники опозиції вимагають від Володимира Зеленського скликати засідання Ради нацбезпеки і оборони. Однак, "судячи з рішення уряду звільнити не профільного міністра, а президента" Енергоатому ", влада не має наміру виконувати вимоги опозиції", - констатує ЗМІ.

11 жовтня президент Володимир Зеленський заявив - він не знав, що прийняті з ініціативи глави енергетичного комітету ВР Андрія Геруса зміни в закон про ядерну енергетику дозволили відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ. Президент зазначив, що необхідно розібратися з імпортом електроенергії з Росії, проте дій по зупинці демпінгового імпорту не було.

За даними агентства ExPro, російська державна "Інтер РАО", яка займає монопольне становище в зовнішніх постачаннях електроенергії в листопаді продавала електроенергію в Україні (на кордоні) за цінами на 17- 20% нижче тарифів на електроенергію уМосковській області.

За інформацією екс-міністра енергетики Івана Плачкова, номінальна потужність ліній електропередач "Україна - Білорусь" і "Україна - РФ" становить 3800 МВт. При використанні перетину на 100% річний обсяг постачання електроенергії складе 34 164 млн кВт / год.

"Інтер РАО" може замінити третину всієї електроенергії, споживаної в Україні, і вона це зробить", - зазначив Плачков.