RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Це неприпустимо: Тягнибок виступив проти імпорту струму з країни-агресора через "поправку Геруса"

Імпорт електроенергії з Росії, ініційований головою комітету ВР з питань енергетики Андрієм Герусом, загрожує енергетичній безпеці України, і торгівля з агресором є неприйнятною.

Про це заявив лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок, коментуючи законопроект 2233 "Про ринок електроенергії" з правкою Андрія Геруса, яка залишає можливість поставки російської енергії, передає "Обозреватель".

"Ми чітко розуміємо і бачили з самого початку, як деякі представники влади, парламенту, уряду ведуть переговори зі своїми російськими бізнес-партнерами. Їх мета - це особисте збагачення. Ніхто з них не думає про інтереси національної безпеки, про економічні інтереси держави", - сказав Тягнибок.

Він зазначив, що торгівля з країною-агресором є неприпустимою.

"Держава, яка шостий рік веде війну з агресором, окупантом, взагалі має перекрити можливості будь-якого економічного співробітництва і торгівлі. З одного боку, вони вбивають наших людей, вони принижують нас, в тому числі економічно, з іншого - ми робимо вигляд, що ми нічого не помічаємо і торгуємо з ними електроенергією. Це неприпустимо", - вважає Тягнибок.

з 1 жовтня завдяки "поправці Геруса" почався комерційний імпорт електроенергії з Росії. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ зріс майже в два рази, в листопаді він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу. Зростання імпорту російського струму привело до обмеження виробництва електроенергії українськими підприємствами. За даними експертів, імпортери російської електроенергії демпінгують на українському ринку, а обсяг російського струму, що постачається на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%.

Верховна Рада прийняла в другому читанні законопроект №2233 про внесення поправок в закон "Про ринок електричної енергії" з правкою Андрія Геруса, яка залишає можливість поставки електроенергії РФ, і дозволяє вільну поставку білоруської електроенергії на український ринок. За проголосували 274 нардепа, в тому числі 233 представника фракції "Слуги народу" і 10 депутатів ОПЗЖ.

Як говориться в листі Федерації роботодавців ПЕК на адресу президента України, прем'єр-міністра і секретаря РНБО, імпорт електроенергії з Росії загрожує зупинкою 75% українських шахт і більшості блоків АЕС.